Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Lijfrente uit laten keren. Wat zijn de opties?

De laatste maanden van het jaar bereiken veel lijfrenteverzekeringen de einddatum. Wat moet er met het kapitaal gebeuren? En wat zijn de mogelijkheden?

De pensioenleeftijd (AOW) wordt in stapjes verhoogd naar 67 jaar. Maar daar waren de meeste lijfrenteverzekeringen niet op afgestemd. Tijd dus om na te gaan wat we moeten doen.
Gelukkig kun je de einddatum opschuiven, of (een deel van) het kapitaal in termijnen laten uitkeren. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om te kiezen voor een uitkering in één keer. In het doolhof aan mogelijkheden willen wij helderheid scheppen.

Waarde in één keer uit laten keren

Het meest ideale lijkt om de waarde in één keer uit te keren. Want je beschikt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk over het kapitaal. Toch is dat meestal niet slim en vaak ook fiscaal niet toegestaan.
Premie betalende lijfrenteverzekeringen afgesloten vóór 16 oktober 1990 zijn zogenaamde 'oud regime' polissen. De in deze polissen opgebouwde waarde kan onder voorwaarden wel in één keer uitbetaald worden. Maar het nadeel is dat de waarde ook in één keer bij het inkomen wordt opgeteld. Om dat te voorkomen kan het bijvoorbeeld interessant zijn om de waarde van de polissen uit te laten keren aan de kinderen. Want die hebben (vaak) een minder hoge belastingdruk.
Heb je nog een oude koopsompolis? Als deze voor 1 januari 1992 is afgesloten, wordt ook deze polis gezien als oud regime. En ook van die polissen kun je de waarde dus in één keer laten uitkeren.

In termijnen uitkeren of doorschuiven?

Maar de meeste lijfrentepolissen waren bedoeld als (aanvulling op het) pensioen. In dat geval kan het verstandig zijn de waarde in termijnen uit te laten keren. Daarmee spreid je bovendien de belastingdruk over meerdere jaren uit. Eventueel kun je een deel van het kapitaal zelfs gebruiken om vervroegd met pensioen te gaan. Voor jou is belangrijk wat het beste uit komt. Want je wil natuurlijk een zo hoog mogelijke uitkering en zo weinig mogelijk belasting betalen. Hoe je dat moet aanpakken maken we graag voor je inzichtelijk. 

Uitkeren in een lijfrenteverzekering of via banksparen?

Je bent er uit, de beslissing is gevallen! De waarde van de lijfrenteverzekering ga je gebruiken om je pensioen mee aan te vullen.
Maar dan moeten er nog meer beslissingen genomen worden. Moet het een levenslange uitkering worden of kies je er juist voor om de waarde in (bijvoorbeeld) vijf jaren uit te laten keren? Wat heeft de voorkeur?
En dan de volgende vraag: is het fiscaal allemaal toegestaan?  
En daar komt het nieuwe 'banksparen' om de hoek kijken. Want het kan interessant zijn om niet uit te keren in de vorm van een verzekering, maar in de vorm van banksparen. Vanwege de grote verschillen in kostenopslagen kan de ene vorm namelijk beduidend hogere uitkeringen geven dan de andere. Het is zeker de moeite van vergelijken waard.

Al met al geen gemakkelijke materie. Maar daar gaan wij je graag bij helpen.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-10-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.