Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Huis kopen. Ik heb dus kennelijk ook plichten?

Een huis kopen hangt aan elkaar van regeltjes. Zo mag je niet gewoon voor de lol een bod uitbrengen (bezichtigen zonder echt te willen kopen is wel toegestaan). Wat mag en wat moet je eigenlijk als je bezig bent met een ander huis?

Onderzoeksplicht

Belangrijk is de onderzoeksplicht die je als koper hebt. Je hebt de wettelijke verplichting zowel de bouwkundige staat van het huis als de juridische staat te onderzoeken. Je controleert bijvoorbeeld aan de hand van een bestemmingsplan of het pand wel echt bewoond mag worden.

Recht van overpad
Zo moet je ook navragen of er erfdienstbaarheid geldt (zoals recht van overpad) en of er bijvoorbeeld kabels en leidingen van andere partijen door je huis lopen waar niks mee mag gebeuren. Een recht van overpad kan betekenen, dat 'anderen' jouw tuin in mogen komen zonder jouw toestemming. 

Verborgen gebreken

Vergeet ook niet te vragen naar verborgen gebreken. De verkoper heeft mededelingsplicht daarover: hij mag problemen niet verzwijgen. Daarbij gaat het er niet om of de buren luidruchtig ruziemaken ’s nachts, maar om bijvoorbeeld problemen met de fundering of andere technische aspecten van een woning. Zoals een lekkage die met verf aan het zicht is onttrokken. 

Voorwaarden

Bij woningen die van de gemeente of de woningstichting zijn geweest, is het goed om te vragen of daar bepaalde voorwaarden aan zijn verbonden. Soms mogen zulke huizen niet met veel winst worden verkocht. Dergelijke feiten vind je in de eigendomsakte, die je ter inzage mag vragen. 

Ook kan het zijn dat de eigenaar de woning heeft gekocht zonder er zelf te hebben gewoond, bijvoorbeeld als hij het pand verhuurde. Laat je goed voorlichten in deze gevallen, je wilt niet onverwacht met een groot en kostbaar gebrek worden geconfronteerd. Een bouwkundig onderzoek / rapport kan uitkomst bieden.

Bod gedaan

Ga voordat je een bod uit wil brengen echt eerst even jouw financiële mogelijkheden na! Heb je de vraagprijs geboden en ben je de eerste bieder? Reken jezelf niet te vroeg rijk, de verkoper is niet verplicht om zijn huis aan jou te verkopen. Een openingsbod is een uitnodiging tot onderhandelingen. Niet meer niet minder.
Wordt jouw bod geaccepteerd, dan is er wel de verplichting om te proberen de koop af te ronden. De verkoper mag de acceptatie niet plotseling intrekken.

Bedenktijd

Is de koop min of meer rond? Na het tekenen van een koopcontract heb je nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Binnen die periode mag je zonder opgaaf van redenen afzien van de koop. Wil je een langere bedenktijd? Dan kun je dat afzonderlijk met de verkoper afspreken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-09-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.