Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Aftrek hypotheekrente versneld afbouwen?

Het zijn discussies die al jaren gevoerd worden. De dure regeling van de hypotheekrenteaftrek afschaffen. De regeling is al beperkt, wat is de volgende stap?

De hypotheekrenteaftrek is bedoeld om het woningbezit te promoten. De meeste Nederlanders wonen in een koopwoning. Het promoten is dus gelukt. Beperkt is de regeling nu al. Een paar jaren geleden was de regeling van de hypotheekrenteaftrek nog een heet hangijzer. Politieke partijen durfden het onderwerp nauwelijks aan te snijden. Dat ligt nu anders. De grote weerstand van de kiezers is toch al gebroken. Deze keer wordt het onderwerp niet opgerakeld door de politiek, maar door Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB). Wel een mooi voorzetje voor de politiek misschien?

Hoe is de hypotheekrenteaftrek al beperkt?

De regeling lijkt nog volledig in takt, maar er zijn al grote stappen gezet om de regeling te beperken. De pijn is voor het grootste gedeelte gelegd bij huiseigenaren met een hoog inkomen en huizenkopers. Om een huis te kunnen kopen moet je een zak geld meenemen. Volledig financieren kan niet meer. Kosten kunnen nu nog deels worden meegefinancierd. In 2018 helemaal niet meer. Ook is de beperking merkbaar voor huiseigenaren die de hypotheekrente kunnen aftrekken in de hoogste belastingschijf. Het gaat hier om inkomens vanaf 66.422 euro per jaar.

Wat zijn de wensen van Klaas Knot van DNB?

Klaas Knot is geen politieke beslisser, maar hij kan wel wensen uitspreken. Elk jaar wordt het tarief waar je de hypotheekrente tegen kunt aftrekken verlaagd in de hoogste belastingschijf. Voor 2016 ligt het maximum op 50,5 procent. In 2017 kan de betaalde hypotheekrente nog maximaal worden afgetrokken tegen 50 procent.

De wens van Knot is om het maximum niet jaarlijks met een half procent te verlagen, maar met één procent. Dit gaat door tot het percentage 38 procent bedraagt. Een zware maatregel voor grootverdieners met een zware hypotheeklast.

Daar blijft het niet bij! Dit jaar kun je 102 procent van de waarde van een huis aan hypotheek krijgen. In 2017 nog 101 procent en vanaf 2018 blijft het 100 procent. De kosten bij het kopen van een huis moeten met spaargeld betaald worden. De president van DNB vind dit nog niet voldoende. Per 2028 moet nog maximaal 90 procent van een huis te financieren zijn.De rest moet eerst gespaard worden.

Om je een indruk te geven:

Je koopt een huis van 225.000 euro. De maximale financiering bedraagt 90 procent. Hoeveel moet je aan eigen middelen ophoesten? Aan kosten ben je ongeveer kwijt: 10.000 euro.

Totaal heb je aan spaargeld nodig: 225.000 + 10.000 = 235.000 x 10 procent = 23.500 euro.

Goed voor de Nederlandse economie

Deze plannen zijn niet uit de lucht gegrepen. Volgens DNB zijn ze goed voor de Nederlandse economie. Volgend jaar zullen de plannen nog niet doorgevoerd worden, maar verdere beperkingen van de hypotheekrenteaftrek zijn zeker niet uit te sluiten.

Deze plannen maken ook weer duidelijk dat potentiële kopers niet te lang moeten wachten met het kopen van een huis. De hypotheekrentes zijn nu zeer laag en de huizenprijzen zijn weer aan het stijgen. Volgend jaar is het alweer lastiger om een huis te kopen dan nu.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-09-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.