Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Noodzaak testament vaak onderschat

Onterecht wordt vaak gedacht dat een testament geen toegevoegde waarde heeft als je getrouwd bent en kinderen hebt. Je bezittingen gaan na overlijden immers vanuit de wettelijke regeling al naar je huwelijkspartner en de kinderen. Toch maakt dat een testament niet overbodig. Wij leggen graag uit waarom.

Bij overlijden gaan vanuit de wettelijke regeling jouw bezittingen naar je huwelijkspartner en naar de kinderen. De langstlevende krijgt de volledige nalatenschap ter beschikking en de kinderen hebben een vordering op de langstlevende. De vordering kunnen de kinderen niet opeisen. Het komt pas ter beschikking van de kinderen bij overlijden van de langstlevende (maar ook zodra de langstlevende failliet wordt verklaard of in de schuldsanering terecht komt.)

Waarom toch een testament opstellen?

Er zijn meerdere situaties denkbaar waarin het aan te raden is om toch te kiezen voor een testament. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een andere verdeling van de nalatenschap vast te leggen. Wettelijk is vastgelegd dat de huwelijkspartner en kinderen ieder een gelijk deel erven. Maar met deze verdeling is dus nog te schuiven. Zo kun je in een testament bepalen, dat je een deel van de nalatenschap bijvoorbeeld na wil laten aan een goed doel. En pas daarna het restant wil 'verdelen' . Maar er kunnen meer redenen zijn om af te willen wijken van wat de wetgever heeft bepaald. 

Opeisbaar maken door de kinderen

In een testament kun je vastleggen dat de kinderen bijvoorbeeld hun erfdeel ook kunnen opeisen als de langstlevende gaat hertrouwen. Of zodra de langstlevende in de bijstand terecht komt. Zo kan voorkomen worden dat de langstlevende eerst het vermogen moet verteren voordat er recht bestaat op een bijstandsuitkering. Nalatenschap opeisbaar maken als de langstlevende in een verzorgingsinstelling terecht komt kan ook aan te raden zijn.

Uitsluitingsclausule opnemen in het testament

Bij overlijden van de langstlevende krijgen de kinderen de erfenis. Als de kinderen getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, kan er een probleem ontstaan bij een echtscheiding. De ex-partner heeft namelijk recht op de helft van de gezamenlijke bezittingen. Hieronder valt ook de nalatenschap. Dit kun je voorkomen door een uitsluitingsclausule in het testament op te nemen. Door deze clausule wordt de erfenis een privévermogen van jouw zoon of dochter. Een aangetrouwde kan er dan geen aanspraak op maken bij een echtscheiding.

Erfbelasting besparen met een testament

Met een testament kan invloed worden uitgeoefend op de hoogte van de erfbelasting. Een veel gebruikte vorm hiervoor is het tweetrapstestament. Het is een ingewikkelde constructie die overigens ook nadelig uit kan pakken. Je partner wordt hierin aangewezen als enige erfgenaam. Dit geeft een besparing aan erfbelasting. Voor de partner geldt namelijk een veel hogere vrijstelling van 636.180 euro.

De conclusie is dat een testament voor de meeste mensen aan te raden is. Wettelijk zijn er zaken geregeld, maar met een testament kun je maatwerk van je nalatenschap maken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-08-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.