Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Auto verzekeren zonder nieuwwaarderegeling?

Een nieuwe auto ga je WA casco (all risks) verzekeren. Alle verzekeraars bieden deze dekking aan, maar er zitten grote verschillen tussen autoverzekeringen. Voor nieuwe auto’s kan een verzekering met of zonder de nieuwwaarderegeling een groot verschil maken.

Een nieuwe auto verliest al een deel van zijn waarde op het moment dat je de showroom uitrijdt. Hoe ouder de auto wordt hoe lager de dagwaarde zal zijn. 
Raakt jouw auto betrokken bij een aanrijding, waarbij de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto, dan wordt de auto total loss verklaard. Je krijgt dan van de verzekeraar de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Wat erg vervelend wordt, wanneer de auto nog maar een paar jaren oud is. Dit kun je voorkomen door je auto te verzekeren met een nieuwwaarderegeling.

Wat houdt de nieuwwaarderegeling in?

Wanneer de auto nog geen 3 jaar oud is, is bij total loss de oorspronkelijke nieuwprijs de maatstaf voor de schadevergoeding. In het eerste jaar wordt die vaak volledig uitgekeerd. In het tweede en het derde jaar is de schadevergoeding dan vaak de nieuwwaarde verminderd met een vaste afschrijving van 1,5 procent voor iedere maand, dat de auto ouder is dan één jaar. Koop je een nieuwe auto, dan kan het daarom verstandig zijn voor een verzekering te kiezen met deze regeling erin. Het kan namelijk een groot verschil maken in euro’s.

Wat is het verschil tussen een autoverzekering met en zonder de nieuwwaarderegeling?

Het verschil in euro’s kunnen wij het beste toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Een BMW 3 serie heeft een nieuwwaarde van 43.000 euro. De auto is twee jaar geleden nieuw gekocht. Volgens de koerslijst van de ANWB bedraagt de dagwaarde 28.000 euro. Wat is bij een total loss het verschil in euro’s tussen een autoverzekering met en zonder de nieuwwaarderegeling?

Zonder nieuwwaarderegeling: er volgt een uitkering van 28.000 euro + 10 procent = 30.800 euro

Met nieuwwaarderegeling: er volgt een uitkering van 43.000 euro – (12 x 1,5 procent) = 35.260 euro

In dit voorbeeld is het verschil dus 4.460 euro.

Er zitten ook grote verschillen in nieuwwaarderegelingen

Verzekeraars bepalen hun eigen polisvoorwaarden. Dat zie je ook in de verschillen tussen de regelingen bij de verzekeraars. Er zijn verzekeraars die drie jaren de nieuwwaarderegeling aanbieden, maar die een hoge maandelijkse afschrijving hanteren. Een andere verzekeraar kiest er juist voor om gedurende de drie eerste jaren helemaal geen afschrijving toe te passen. Voor de schade-uitkering kan dit een groot verschil maken. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-07-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.