Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheekrente kort vastzetten of juist lang?

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je nu kiezen voor een rentevaste periode van 5 jaar tegen een rente van ongeveer 1,6 procent. Dit is nogal aantrekkelijk en zorgt voor lage maandlasten. Maar je kunt ook kiezen voor zekerheid voor een langere periode. Voor een rentevaste periode van 20 jaar betaal je rond de 2,4 procent. Wat is wijsheid? Kiezen voor de laagste lasten of voor zekerheid op langere termijn?

Het gaat goed met de huizenmarkt en dat wordt voor een groot deel veroorzaakt door de historisch lage hypotheekrente. Vergeleken met een aantal jaren geleden ligt de hypotheekrente voor de langere rentevaste periodes een paar procentpunten lager. Je kunt nu gaan voor de laagste maandlasten, maar in veel gevallen is het verstandiger om op lange termijn te denken.

Lange of korte rentevaste periode – het verschil in maandlasten

Stel, je sluit een lineaire hypotheek af van 200.000 euro.  Als je kiest voor een rentevaste periode van 5 jaar, dan brengt de bank bijvoorbeeld 1,6 procent in rekening. Bij een rentevaste periode van 20 jaar komt de hypotheekrente uit op bijvoorbeeld 2,4 procent. Hoeveel betaal je de eerste maand aan hypotheekrente?

  • Bij 5 jaar rentevast: netto maandlast 750 euro
  • Bij 20 jaar rentevast: netto maandlast 825 euro

Annuiteitenlening nog goedkoper

En zou je kiezen voor een aflossing op basis van annuiteiten, dan vallen de maandlasten nog beduidend lager uit.

Hoe hoog is de hypotheekrente over 5 jaar?

Helaas kunnen wij deze vraag niet beantwoorden. Economen verwachten dat de rentes nog wel maanden laag blijven, maar op langere termijn is er niets over te zeggen. De hypotheekrentes kunnen nog steeds laag zijn, maar een sterke verhoging is niet uit te sluiten. Hier moet bij nagedacht worden bij het kiezen van een rentevaste periode. Ook moet je voor jezelf bedenken of de maandlasten nog te dragen zijn bij een rentestijging van een paar procenten.

Zekerheid op lange termijn is vaak de beste keuze

Je kunt het beste geen risico’s lopen met een zware maandlast zoals de hypotheek dat is. Door de hypotheekrente lang vast te zetten kies je voor zekerheid. Zodra de rentes weer gaan stijgen kun jij nog tot bijvoorbeeld het jaar 2036 profiteren van een lage rente. Door ook nog een geldverstrekker te selecteren met een zogenaamde meeverhuisregeling, kun je zelfs bij het kopen van een ander huis nog profiteren van de huidige lage rente.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-07-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.