Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Nog geen 20% legt uitvaartwensen vast

Praten met je naasten over je eigen uitvaart. Er rust steeds minder een taboe op. Het blijft een moeilijk onderwerp, maar toch praatte 80 procent van de Nederlanders vanaf 45 jaar al eens over de uitvaartwensen.

Het overlijden blijft een lastig onderwerp. De keuze voor cremeren of begraven wordt vaak nog wel besproken, maar wat de uitvaartwensen exact zijn weten maar weinig mensen over hun naasten. Nog geen 20 procent van de Nederlanders legt uitvaartwensen vast.

Welke uitvaartwensen bespreken wij?

De belangrijkste uitvaartwens is de keuze tussen begraven of cremeren. Dit blijkt ook uit het onderzoek. Met 95 procent is dit de meest besproken uitvaartwens. Andere wensen die ook nog vaak besproken worden zijn de begraafplaats en de as-bestemming, namelijk 53 procent van de ondervraagden heeft dit onderling besproken. De helft van de Nederlanders bespreekt ook de locatie van de uitvaart en de muziek tijdens de dienst.

De uitvaartwensen worden besproken na ingrijpende gebeurtenissen

Gesprekken over de uitvaart ontstaan vaak na emotionele momenten. Dit kan een emotioneel lied of een aangrijpende film zijn, maar vaak ook is het overlijden van bekenden reden over de eigen uitvaart na te denken. Het overlijden en de uitvaart zijn natuurlijk geen gezellige onderwerpen. Daarom gaan wij die doorgaans graag uit de weg. Maar als de uitvaartwensen niet bekend zijn, is het regelen van een uitvaart lastig en emotioneel nog ingrijpender voor nabestaanden.

Hoe moet de uitvaart eruit zien?

Voor nabestaanden is het belangrijk om de uitvaart zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van de overledene, maar de wensen moeten dan wel bekend zijn.

Tweederde van de Nederlanders vindt het belangrijk dat ze een uitvaart krijgen die goed bij hen past. Ongeveer 40 procent van de ondervraagden wil een eenvoudige uitvaart. Wat opvalt is dat geloof nog maar een kleine rol speelt. Slechts 10 procent van de ondervraagden wil een uitvaartdienst afgestemd op het geloof.

Uitvaartwensen vastleggen voor de nabestaanden

Over de uitvaart praten is iets anders dan de wensen vastleggen. Door de uitvaartwensen op schrift te zetten kunnen misverstanden voorkomen worden. Nabestaanden kunnen besproken wensen op verschillende manieren uitleggen en kunnen ook tegenstrijdige wensen gehoord hebben. Zet op schrift hoe jij je uitvaart wenst. Heb je geen duidelijke voorkeuren en wil je het volledig aan de nabestaanden overlaten? Leg dit dan vast in je uitvaartwensen. Op deze manier kun je moeilijke beslissingen voor je nabestaanden vereenvoudigen.

Sta stil bij het wegnemen van financiële zorgen

Je kunt financiële zorgen verkleinen of wegnemen met een uitvaartverzekering. Ongeveer 30 procent van de Nederlanders weet na een uitvaart niet hoe ze de kosten moeten dragen. Met een uitvaartverzekering kun je deze uitgaven laten verzorgen vanuit een uitvaartverzekering. Dit geeft financiële rust voor de nabestaanden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-07-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.