Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Nibud maakt zich zorgen over pensioen.

Het Nibud maakt zich zorgen over het financiële lot van toekomstige gepensioneerden. De bestedingsruimte na pensionering wordt door veel Nederlanders overschat. Door deze onjuiste verwachtingen maken Nederlanders zich onterecht geen zorgen. Nederlanders moeten zich vroegtijdig bezig gaan houden met de inkomenspositie vanaf de pensioendatum. Financiële gaten zijn namelijk vaak niet te dichten in een paar jaren.

De laatste jaren hebben gepensioneerden moeten inleveren op koopkracht. Volgens het Nibud wordt de situatie voor toekomstige gepensioneerden nijpender.

Zijn de toekomstige pensioeninkomsten hoog genoeg?

Deze vraag zouden vijftigers, maar ook dertigers en veertigers zichzelf moeten stellen. Zet de inkomsten van na je pensionering eens op een rijtje. Vergelijk dit met je huidige uitgavenpatroon en bepaal welke kosten niet meer te betalen zijn met het toekomstige inkomen. Hierbij kun je rekening houden met uitgaven die er dan niet meer zijn of juist hoger zijn dan nu. Huurders van een huis moeten dus rekening houden met huurverhogingen. Huiseigenaren kunnen globaal bepalen welk deel van de hypotheek afbetaald is per de pensioendatum. Het gaat natuurlijk om inschattingen.

Wat zijn de plannen na pensionering?

Bij het bepalen van je toekomstige financiële positie doe je er verstandig aan om ook rekening te houden met plannen voor na je pensionering. Wil je na je werkzame periode gaan reizen, dan moet je nu hiertoe financieel wel in staat zijn. Aan de andere kant kun je ook hoge zorgkosten hebben. Deze kosten moet je wel kunnen dragen.

Tijdens je werkzame periode moet al dat vermogen voor na je pensioendatum opgebouwd worden. Er bestaat recht op AOW, maar de uitkering is slechts een percentage van het minimumloon. Voor veel Nederlanders is dit door hoge maandelijkse lasten onvoldoende om van rond te komen.

Met financiële planning inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten

Inzicht krijgen in de inkomsten en uitgaven in de toekomst is niet eenvoudig. Hierbij spelen namelijk veel factoren mee en er moeten inschattingen gemaakt worden. Gelukkig zijn pensioenen tegenwoordig wel goed inzichtelijk gemaakt. Hoeveel je opgebouwd hebt en wat de verwachte uitkering vanaf de pensioendatum ongeveer wordt kun je zien via Mijnpensioenoverzicht.nl. Ook rechten bij vorige werkgevers zijn in het overzicht opgenomen.

Hoe kun je een pensioentekort aanvullen?

Werknemers die pensioen opbouwen via de werkgever zullen aanvullende voorzieningen moeten treffen om bestaande pensioentekorten op te vullen. Zelfstandigen doen er ook verstandig aan om te bepalen wat zij al aan pensioenvoorzieningen opgebouwd hebben. Vooral dertigers en veertigers kunnen nog eenvoudig het pensioen aanvullen. Voor vijftigers is dat ook mogelijk, maar tekorten aanvullen kan dan wel een behoorlijke aanslag zijn op het huidige inkomen.

Door middel van lijfrentes kunnen tekorten verkleind worden. Maar het kan bijvoorbeeld ook met het versneld aflossen van een hypotheek. Sparen, beleggen, alles kan helpen.  
Maar wacht er niet te lang mee. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-07-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.