Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Meewerken aan ontslag. En tóch een uitkering?

Bij ontslag bestaat er onder voorwaarden recht op een WW-uitkering. Als werknemer moet je wel onvrijwillig werkloos zijn om recht te hebben op een uitkering. Maar wat nu als je meewerkt aan het ontslag? Dit is bijvoorbeeld het geval indien de werkgever en de werknemer in een vaststellingsovereenkomst afspreken dat het contract wordt beëindigd per een bepaalde datum.
Is dit toegestaan en ontstaat er dan toch nog recht op een WW-uitkering?

Wanneer je zelf je baan opzegt betekent dat automatisch, dat je geen recht hebt op een uitkering. Je hebt er immers zelf voor gekozen om je baan te verliezen. Toch kunnen er meerdere redenen zijn om samen met je werkgever te besluiten om je arbeidsovereenkomst op te zeggen. Ontslag met wederzijds goedvinden hoeft de rechten van werknemers niet aan te tasten.

Wat wordt er verstaan onder ontslag met wederzijds goedvinden?

Op initiatief van de werkgever kan voorgesteld worden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Als partijen onderling een akkoord hebben bereikt kan het schriftelijk vastgelegd worden in een beëindigingsovereenkomst (vaststellingsovereenkomst). Hierin worden ook gelijk afspraken vastgelegd over de hoogte van de ontslagvergoeding en de beëindigingsdatum. Bij bijvoorbeeld een arbeidsgeschil kan ontslag met wederzijds goedvinden een oplossing zijn. Voor het recht op een WW-uitkering is het voor werknemers niet verstandig om dan zelf het initiatief te nemen. Hierover later meer.

Moet het UWV goedkeuring geven voor deze vorm van ontslag?

Het UWV hoeft niet in te stemmen met deze vorm van ontslag. Ook is de tussenkomst van een kantonrechter niet nodig. Er worden wel voorwaarden gesteld aan de vaststellingsovereenkomst ter bescherming van de werknemer. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de geldende opzegtermijn. De werkgever moet minimaal gedurende de wettelijke opzegtermijn het salaris doorbetalen. Eerder ontslaan mag, maar over de opzegtermijn moet er wel doorbetaald worden.

Wat is de geldende opzegtermijn?

Er zijn wettelijke opzegtermijnen die ook in een vaststellingsovereenkomst gelden. Een langere termijn tussen het sluiten van de overeenkomst en het beëindigen van het dienstverband mag, een kortere niet. Deze termijnen zijn:

  • Korter dan 5 jaar – 1 maand
  • 5 tot 10 jaar – 2 maanden
  • 10 tot 15 jaar – 3 maanden
  • 15 jaar of langer – 4 maanden

In de cao kunnen langere termijnen vastgelegd zijn. Als er geen opzegtermijn is opgenomen in de cao, geldt de wet.

Meewerken aan je ontslag en toch een WW-uitkering krijgen

Het lijkt tegenstrijdig. Je sluit een overeenkomst met je werkgever om je arbeidsovereenkomst te beëindigen en je krijgt toch een WW-uitkering. Je mag immers niet verwijtbaar werkloos zijn. Daarom is het belangrijk dat de werkgever het initiatief neemt. Er is sprake van verwijtbare werkloosheid als het initiatief bij de werknemer ligt.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-06-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.