Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Premievrije lijfrentepolis - wat ermee te doen?

In het verleden was het mogelijk om via spaarloon fiscaal zeer gunstig een kapitaal op te bouwen in een lijfrenteverzekering. Er werd een brutobedrag gespaard op een geblokkeerde rekening. Door dit bedrag te gebruiken als een lijfrentestorting, kon er dubbel fiscaal voordeel worden behaald. De spaarloonregeling bestaat inmiddels niet meer. De lijfrenteverzekeringen die gekoppeld waren aan het spaarloon zijn massaal premievrij gemaakt. Wat is er nog mogelijk met het opgebouwde kapitaal?

Opgebouwde waarde in lijfrentepolissen is bedoeld als aanvulling op het pensioen. Met dat gespaarde kapitaal kan tegen die tijd een lijfrente-uitkering aangekocht worden. Wat nu als het kapitaal onvoldoende is om er een periodieke uitkering van aan te kopen? Of  als je het geld anders wilt besteden. Wat zijn de mogelijkheden?
Bij deze toelichting gaan wij er vanuit dat de lijfrenteverzekering afgesloten is na 16 oktober 1990. In het geval van een koopsompolis gaat het om een verzekering afgesloten na 1 januari 1992.

De lijfrenteverzekering afkopen

Er staat een zware sanctie op het afkopen van lijfrentekapitaal. Het kapitaal wordt namelijk bij het bruto-inkomen opgeteld en in één keer belast. Aanvullend is er ook nog eens 'revisierente' verschuldigd van 20 procent. Dat samen maakt het afkopen van een lijfrenteverzekering een erg onaantrekkelijke zaak.
Er wordt overigens een uitzondering gemaakt voor het afkopen van 'heel kleine' lijfrenteverzekeringen (met een waarde van maximaal 4.303 euro (2016)). In dat geval wordt namelijk geen revisierente in rekening gebracht.

Ben je arbeidsongeschikt? Dan is mogelijk geen revisierente verschuldigd. Is de betaalde premie voor de lijfrenteverzekering niet of niet volledig afgetrokken van het inkomen? Ook dan kunnen er andere fiscale regels gelden. Neem in beide gevallen contact op om de mogelijkheden door te spreken.

Lijfrentekapitaal overzetten naar een bancaire lijfrente

In veel lijfrenteverzekeringen is de waarde in de polis afhankelijk van beleggingsresultaten. De waarde kan hierdoor sterk fluctueren. Ook de ingebouwde kosten die de verzekeringmaatschappijen berekenen kunnen een negatieve invloed op de poliswaarde hebben. Om die waardedaling te stoppen kan het aantrekkelijk zijn om de poliswaarde over te dragen naar een geblokkeerde lijfrente-bank-rekening. De kosten hierin zijn namelijk lager. 
Of dit altijd verstandig is, is overigens wel de vraag. Want met het wijzigen van een 'verzekerde lijfrente' naar een 'bancaire lijfrente' wijzigt ook een deel van de fiscale spelregels. Niettemin het ís een mogelijkheid de waardedaling te stoppen.

Vermogen laten groeien ter aanvulling op je pensioen

Je kunt de premievrije lijfrenteverzekering natuurlijk ook weer activeren en maandelijks of jaarlijks aanvullend vermogen opbouwen. Ook in dat geval kun je in verband met de kosten ervoor kiezen om het kapitaal over te zetten naar een bancaire lijfrente. De betaalde premie of inleg kun je aftrekken van het inkomen. Laat het wel vooraf toetsen. Alleen bij een pensioentekort kun je de inleg aftrekken van het inkomen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-05-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.