Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is een uitvaartverzekering eigenlijk wel nodig?

Over een uitvaartverzekering wordt over het algemeen weinig nagedacht. Het is ook niet het meest populaire onderwerp. Toch kan het zinvol zijn daar even goed bij stil te staan. Want de kosten van een uitvaart liegen er niet om. Bovendien kunnen nabestaanden het, na een overlijden, emotioneel al zwaar genoeg hebben. Er moeten geen zorgen bijkomen over de kosten van de uitvaart. 

Onterecht wordt vaak gedacht dat een uitvaartverzekering die tijdens de jeugdjaren is afgesloten nog steeds afdoende is om alle uitvaartkosten te betalen. Want laten we eerlijk zijn, alles wordt duurder, ook de kosten van een uitvaart. Deze verzekeringen moeten echt geüpdate worden en gecorrigeerd worden aan de hand van de inflatie. Alleen de grafkosten kunnen tegenwoordig al oplopen tot maar liefst 7.267 euro.

Hoeveel betaal je aan grafkosten?

De verzekeraar Monuta heeft 1.063 begraafplaatsen in 365 Nederlandse gemeenten op de hoogte van de grafkosten onderzocht. Hieruit blijkt dat de kosten per begraafplaats sterk afwijken. Daarnaast viel op dat de kosten in 2016 sterk gestegen zijn ten opzichte van 2015. De gemiddeld duurste gemeentelijke begraafplaatsen vind je in het midden en het westen van ons land. De goedkoopste in Limburg en Groningen. Gemiddeld kost een graf 3.039 euro. In 2015 kwam het gemiddelde bedrag nog uit op 2.860 euro.

De gemeenten met de hoogste en de laagste grafkosten

In Limburg wordt gemiddeld het laagste bedrag voor een graf voor één persoon in rekening gebracht, namelijk 1.990 euro. Zuid-Holland is de duurste provincie met een gemiddeld bedrag van 4.051 euro.
De goedkoopste plaats is Hoogezand-Sappemeer met een bedrag van 735 euro. De duurste begraafplaats is Esserveld in Groningen. De grafkosten bedragen hier maar liefst 7.267 euro. De duurste begraafplaats ligt overigens slechts 15 kilometer verwijderd van de goedkoopste in Hoogezand-Sappemeer.

Waardoor zijn de grafkosten zo hoog?

De stijgende kosten die gemeenten in rekening brengen, kunnen deels verklaard worden door stijgende grondprijzen. Met name de stagnerende vraag naar plekken om te begraven speelt hierin mee. Er wordt steeds vaker gekozen voor crematie in plaats van begraven. In 63 procent van de sterfgevallen is dat het geval. De verschillen per gemeente worden veroorzaakt doordat gemeenten hun eigen prijzen kunnen bepalen.

De kosten van een uitvaart kunnen dus nogal fors oplopen. Al hangt dat wel mede samen met de plaats. Misschien toch goed om daar een keer over te praten?


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-05-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.