Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheek-renteopslag. Hoe kom je ervan af?

De meeste woningen zijn ooit aangekocht met behulp van een hypotheek. En wie zijn maandlasten niet meer kan betalen kan dan zomaar geconfronteerd worden met een openbare verkoop. Want voor de bank is de woning het onderpand. Toch kleven er voor de bank risico’s aan het verstrekken van hypotheken. Dit speelt vooral als de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Dit risico vangen geldverstrekkers op met een risico-opslag. Maar hoe kom je weer van de risico-opslag af als de hypotheek voor een groot deel afbetaald is?

Bij het volledig financieren van een huis loopt de geldverstrekker een groter risico. Op een woning van 200.000 euro kan bijvoorbeeld rustig een hypotheek zitten van 205.000 euro. Bij gedwongen verkoop weet de bank vooraf al dat er dan een restschuld over blijft. Daarom zal bij deze hypotheek in de hypotheekrente een 'risico-opslag' verwerkt zitten. Zou de hypotheek in dit geval bijvoorbeeld slechts 100.000 euro zijn, dan is het risico voor de bank kleiner. Want bij gedwongen verkoop gaat het huis hoogstwaarschijnlijk meer dan die 100.000 euro opleveren.

Zit in jouw hypotheek een risico-opslag?

Bij het afsluiten van de hypotheek maakt de geldverstrekker daarom een inschatting van het risico. En die inschatting bepaalt vaak of en hoe hoog de risico-opslag op de rente zal zijn. 
Vaak werken geldverstrekkers daarbij met staffels. Bij een hypotheek hoger dan de waarde van het huis, wordt de hoogste opslag verwerkt. Zodra de schuld gezakt is onder de 60 procent van de waarde van het huis, kan de opslag verwijderd worden. Dat geldt overigens niet bij alle geldverstrekkers.
Helaas gaat de geldverstrekker de opslag meestal niet spontaan verwijderen.

Hoe zit het met een NHG hypotheek?

Een hypotheek met NHG kan een korting op de rente opleveren van gemiddeld 0,3 tot 0,7 procent. Deze korting kunnen geldverstrekkers geven omdat ze met deze hypotheken minder risico’s lopen. Onder voorwaarden wordt een restschuld bij gedwongen verkoop namelijk vanuit de NHG kwijtgescholden. In deze hypotheken kan dus een lagere risico-opslag verwerkt worden of er zit helemaal geen risico-opslag in verwerkt.

Hoe kom je van de risico-opslag af?

Bij een sterk gedaalde hypotheekschuld of een gestegen waarde van het huis, kan de risico-opslag onterecht hoog zijn. In overleg met de geldverstrekker kan nagegaan worden of er een risico-opslag van toepassing is en of deze verlaagd of zelfs helemaal verwijderd kan worden. Om de waarde van het huis aan te tonen kan het noodzakelijk zijn om het huis te taxeren. Banken kunnen ook akkoord gaan met de meest recente WOZ-waarde.

Een verlaging van een paar tiende procentpunt kan je honderden euro’s op jaarbasis besparen. In percentage lijkt het vaak een klein verschil, maar in euro’s is het verschil groot.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-05-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.