Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Airbnb duwt huizenprijzen omhoog

Via Airbnb kunnen huiseigenaren hun huis verhuren aan toeristen. Internationaal is vooral Amsterdam populair. Dit zorgt voor goede bijverdiensten voor huiseigenaren, vooral als het huis in het centrum ligt. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in Amsterdam nog extremer.

De crisisjaren voor de huizenmarkt zijn afgelopen. Dat geldt vooral in de grote steden met Amsterdam als koploper. Huiseigenaren in de hoofdstad verdienen maandelijks gemiddeld 350 euro extra door hun huis te verhuren. Dat heeft ook effect op de huizenmarkt, want de vraag naar koophuizen nabij het centrum is groot. Dit heeft een prijsverhogend effect.

Wat gebeurt er met de huizenprijzen in Amsterdam?

De huizenprijzen in onze hoofdstad zijn al weer redelijk op het niveau van vóór de kredietcrisis. Huizen worden vaak al verkocht voordat ze online geplaatst worden en bieden boven de vraagprijs is gebruikelijk. Het maakt hierbij nog wel verschil in welke wijk een huis staat. Dichter bij het centrum wonen verhoogt de koopprijs sterk.
In het eerste kwartaal van 2016 zijn er 27 procent minder huizen verkocht in Amsterdam. Dit wordt veroorzaakt doordat er te weinig huizen in de verkoop staan. De vraag is groter dan het aanbod.

Hoe sterk worden de prijzen gestuwd door Airbnb?

Dit blijkt niet duidelijk uit het onderzoek van de ING bank. Er is namelijk geen bedrag te koppelen aan het prijsverhogend effect bij verhuur. Een bedrag van 100.000 euro is slechts een schatting. Kopers kunnen het kopen van een huis op een toplocatie zien als een goede investering. Indien het lukt om het huis geregeld te verhuren, is het een aantrekkelijke bijverdienste.

Wie profiteren van deze ontwikkeling?

  • Amsterdamse woningbezitters die van plan zijn te verkopen, maar alleen wanneer ze daarna kleiner of buiten stad willen wonen, of willen huren (zo maken zij overwaarde te gelde)
  • Bestaande Amsterdamse woningbezitters die geld kunnen verdienen met de verhuur van hun woning
  • Mensen die werken in Amsterdam en afhankelijk zijn van toerisme (winkels, musea, tours, horeca)

Wie zijn de ‘verliezers’?

  • Starters (met name jongeren, maar ook mensen die van buiten de stad komen) die door de gestegen huizenprijzen geen huis kunnen kopen omdat ze onvoldoende mogen financieren (voldoen niet aan Loan to Income eisen)
  • Amsterdamse woningbezitters die van plan zijn te verkopen en door willen stromen naar groter huis in Amsterdam (daar is de prijsstijging in procenten immers net zo’n groot, maar in euro’s groter)
  • Amsterdammers (huurders en kopers) die niet profiteren van extra toerisme maar daar last van hebben (drukte in stad)

 

Is je huis verhuren toegestaan?

Bij het verhuren van je huis moet je toestemming hebben van de bank waar de hypotheek loopt. In principe heeft de bank de mogelijkheid om het hypotheekbedrag in één keer op te eisen bij verhuur. In de praktijk zullen ze dat niet snel doen zolang de maandlasten betaald worden, maar het is mogelijk.
Bij schade door bijvoorbeeld brand is het overigens nog maar de vraag of de verzekeraar de schade gaat compenseren. Want ook daar is het zonder toestemming niet toegestaan om je huis te verhuren. Ook niet voor één nacht of enkele nachten.

Woonhuisverzekeringen met dekking bij verhuur zijn overigens wel beschikbaar. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-04-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.