Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoeveel 'kost' het ziekteverzuim?

Is uw werknemer ziek? Dan wilt u uw werknemer natuurlijk weer zo snel mogelijk in het arbeidsproces terug laten keren. Ook de Wet verbetering poortwachter gaat daar van uit. Die spreekt zelfs over een verplichting. 

In dit nieuwsbericht praten we daarom u even bij over de gevolgen van verkeerde beslissingen. Wilt u gelijk al wat meer inzicht in de gevolgen van ziekteverzuim? Maak dan even via deze link uw eigen berekening. U zult als ondernemer versteld staan. 

Doel van de Wet verbetering poortwachter is het verminderen van instroom van arbeidsongeschikte werknemers in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). 
 
De spelregels:
  • U moet als werkgever samen met uw werknemer zo goed als mogelijk de re-integratie vorm geven. Inschakeling van een arbodienst of bedrijfsarts om u te ondersteunen bij de re-integratie is daarbij verplicht.
  • De bedrijfsarts (Arbo) bepaalt uiterlijk na 6 weken wat er aan de hand is en geeft een advies voor de toekomst (week 6, probleemanalyse en advies). In die analyse staat waarom uw werknemer niet (of minder) kan werken, of er beperkingen zijn om het eigen werk te kunnen doen en welke dat dan zijn. Verder stelt de arts vast of, hoe en wanneer uw werknemer weer aan het werk kan, al dan niet een andere functie.
  • U en uw werknemer komen samen tot een plan van aanpak voor werkhervatting (week 8 plan van aanpak).
  • Kan uw werknemer niet (direct) aan het werk in de eigen functie? Dan moet u samen kijken of er andere werkzaamheden zijn die uitgevoerd kunnen worden binnen uw bedrijf. Dit heet re-integratie in spoor 1.
  • Het werk dat nog gedaan kan worden, rekening houdend met de beperkingen van uw zieke werknemer, heet passende arbeid. Bij passende arbeid wordt onder andere gekeken naar opleidingsniveau, werkervaring, het loon, de reistijd en de periode van arbeidsongeschiktheid.
  • Is uw zieke werknemer in staat om passende arbeid te verrichten, maar is passende arbeid niet binnen uw bedrijf voorhanden? Dan zult u die passende arbeid uiteindelijk zelfs bij andere werkgevers moeten zoeken. Dit heet re-integratie in spoor 2.
  • U en uw werknemer evalueren na verloop van tijd samen hoe de re-integratie tot nu toe is verlopen (week 52 1e jaarsevaluatie).
  • UWV toetst aan het eind van het traject (na 104 weken) of de re-integratie activiteiten voldoende zijn geweest: de Poortwachtertoets. Stelt UWV vast dat u en uw werknemer onvoldoende aan re-integratie hebben gedaan? Dan kan er een loonsanctie voor u volgen. Een loonsanctie kan betekenen dat u als werkgever een jaar langer het loon van de zieke werknemer moet doorbetalen. 

TIP 1: stappenplan bij ziekteverzuim

Download het stappenplan bij ziekteverzuim voor een volledig overzicht van de stappen die u moet nemen bij ziekteverzuim volgens de Wet verbetering poortwachter. 

TIP 2: onafhankelijk deskundigenoordeel

Loopt de re-integratie vast en kan uw arbodienst of uw re-integratiebedrijf u hierbij niet helpen? Vraag dan bij UWV een onafhankelijk deskundigenoordeel aan. Lees hier meer over opwww.uwv.nl.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-04-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.