Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Veilig beleggen in plaats van sparen

De spaarrentes gaan richting de nul. Het is zelfs niet uit te sluiten dat je straks moet betalen om te mogen sparen. Uit een peiling van de AFM blijkt dat een negatieve spaarrente voor één op de drie spaarders een reden is om spaargeld op te nemen.
Door te beleggen kun je nog een redelijk rendement maken, maar daar kleven risico’s aan. Met defensief beleggen houd je de risico’s beperkt.

Bij de term beleggen wordt er standaard gedacht aan het investeren van geld in aandelen, maar er zijn meerdere manieren van beleggen. Beleggen is geen wetenschap. Er zijn vele beleggingsexperts met eigen theorieën en inzichten. Wie er gelijk heeft moet blijken aan de hand van het rendement. Met defensief beleggen kun je een hoger rendement maken in vergelijking met sparen, maar wel met meer risico’s.

Wat houdt defensief beleggen in?

Als je gaat sparen bij een bank heb je een extra vangnet. Bij faillissement van de bank krijg je tot 100.000 euro terug. Door deze extra zekerheid loop je bij sparen maar een beperkt risico. Er zijn ook andere manieren om je geld te investeren met weinig risico, maar die zullen meer risico’s met zich meebrengen in vergelijking met het sparen.

Bij defensief beleggen is het streven een hoger rendement, maar wel met een gering risico. Daarom wordt bij defensief beleggen een groot deel van het vermogen geïnvesteerd in obligaties en maar een klein deel in aandelen.

Eigenlijk ligt de nadruk op het behouden van het vermogen. De kans op een hoog rendement is daardoor klein en hetzelfde geldt voor de kans op een negatief rendement.

Wat zijn de risico’s van obligaties?

Bij het beleggen in obligaties leen je eigenlijk geld uit aan bedrijven en overheden. Je krijgt een zogenaamde couponrente uitgekeerd. De hoogte van de rente is afhankelijk van het risico dat je loopt. Houders van Nederlandse staatsobligaties krijgen een naar verhouding lage rente uitgekeerd. De kans dat Nederland failliet gaat is namelijk klein. Staatsobligaties van minder stabiele landen keren een hogere rente uit. Ook terecht, want het risico is daar groter.

Niet rechtstreeks beleggen, maar kiezen voor beleggingsfondsen

Het beleggen in aandelen of obligaties is voor lage kapitalen naar verhouding kostbaar. Daar komt ook nog bij dat er te grote risico’s kleven aan het investeren in individuele bedrijven of overheden. In beleggingsfondsen investeren is ook haalbaar voor investeerders die geen tienduizenden euro’s te besteden hebben. Het risico van de beleggingsfondsen moet wel aansluiten bij jouw beleggingsprofiel.

Laat je vooraf goed informeren voordat je gaat beleggen. Wij kunnen samen met jou de strategie bepalen die het beste bij jou en jouw doelen past.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-04-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.