Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Lage rente kan fataal zijn voor uw pensioen

De rente is tegenwoordig erg laag. Heel erg laag zelfs. Plezierig voor wie nu een huis gaat kopen. Maar erg onplezierig voor personen die binnenkort met pensioen zouden willen gaan. Want door die lage rente kunnen pensioenfondsen te weinig rendement maken. Er mag immers niet al te speculatief worden belegd. Daardoor moeten ze een groot deel van hun vermogen veilig wegzetten. Het voordeel hiervan is dat de kans op een negatief rendement klein is, maar er zijn ook nadelen. 

Want om aan de toekomstige betalingsverplichtingen te voldoen hebben pensioenfondsen natuurlijk een goed rendement nodig. Met de huidige rentetarieven lopen de pensioenen en de indexering ervan gevaar. Ook opgebouwd vermogen bij een verzekeraar kan trouwens een probleem vormen.

Lage rendementen, weinig risico's

Pensioenfondsen zijn traditioneel ingesteld op een rendement dat aanzienlijk hoger ligt dan de huidige rendementen. Men belegt immers over een langere periode? Maar wanneer het vermogen door welke oorzaak dan ook onvoldoende kan groeien moet dat op de één of andere manier opgevangen worden. Dit brengt een goed pensioen in gevaar.

Zoals gezegd wordt op een groot deel van het vermogen van pensioenfondsen weinig rendement gemaakt. Dit deel is namelijk risicomijdend geïnvesteerd. Beleggen levert weliswaar een beduidend hoger rendement op, maar dat brengt onaanvaardbare risico's met zich mee. Daarom mag maar een klein deel van het pensioenvermogen belegd worden.

Hoe zit het met het vermogen opgebouwd bij een verzekeraar?

De meeste werknemers met een pensioenregeling weten nu al hoe hoog het pensioen gaat worden. De hoogte van de uitkeringen staat namelijk (normaal gesproken) vast. Maar er zijn ook werknemers die bij een verzekeraar een kapitaal opbouwen, dat op de pensioendatum gebruikt wordt om een (pensioen-)uitkering aan te kopen. Hierdoor staat de hoogte van de uitkering nog niet vast.
Met de huidige rentetarieven is dat laatste een groot nadeel. Met het kapitaal wordt namelijk een periodieke uitkering aangekocht. En juist díe uitkering is sterk afhankelijk van de hoogte van de rente. 

Pensioenknip om de effecten van de lage rente op te vangen

Door de lage rente kunnen eigenlijk alleen maar periodieke pensioenuitkeringen aangekocht worden die ver achter liggen op de verwachtingen uit het verleden.
De ingangsdatum van het pensioen uitstellen en hopen op een hogere rente is geen optie. Want het pensioen is nú nodig. Dit heeft de politiek ook ingezien. Daarom wordt nu gesproken over een definitieve oplossing, maar er is ook al een tijdelijke oplossing gecreëerd in de vorm van de 'pensioenknip.'

Wat houdt de pensioenknip in?

Met de pensioenknip koopt u op de pensioendatum nog niet het volledige pensioen aan. U koopt eerst een tijdelijke pensioenuitkering aan. Hier wordt een klein deel van het opgebouwde vermogen voor gebruikt. Pas over twee jaren gebruikt u de rest van uw 'pensioenkapitaal' om de levenslange pensioenuitkering aan te kopen.
Deze pensioenknip wordt gebruikt in de hoop dat de rente over twee jaren weer hoger staat. In principe zou de rente straks natuurlijk ook nog lager kunnen staan. Ook kan het gebeuren dat door andere factoren de pensioenuitkering lager uitvalt.

Al met al een moeilijke materie. En niet echt iets om vrolijk van te worden. 
Toch is niet alles kommer en kwel. Mensen die op de pensioendatum de hypotheeklasten van hun eigen huis zien vervallen, hebben het makkelijker. Net als mensen die over wat meer spaargeld beschikken.

Maar wilt u er even met ons over praten, dan maken wij daar graag tijd voor vrij. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-04-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.