Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

VAR wordt afgeschaft. Wat nu?

Wanneer iemand als werknemer ergens aan de slag gaat zal de werkgever op het salaris sociale premies en loonbelasting inhouden. Simpelweg omdat de belastingdienst hem dat verplicht.
Anders ligt het wanneer een ZZP-er ergens aan de slag gaat. Hij komt niet 'in dienst'. En de opdrachtgever hoeft dan geen belasting en premies in te houden op het bedrag dat hij aan de ZZP-er gaat uitkeren.

Gevoelige materie

Toch kan dat best lastig liggen. Want een ZZP-er die exclusief voor één andere ondernemer werkt kan in de situatie terecht komen, dat de fiscus dit toch als een werkgever-werknemer situatie gaat zien. Met als gevolg, dat de opdrachtgever (achteraf) toch verplicht wordt alsnog sociale premies en belasting af te dragen.
En dat is best lastig wanneer je als ondernemer iemand inhuurt en niet weet of hij ook ergens anders arbeid verricht.

VAR wordt per 1 april 2016 afgeschaft.

Om die ongemakkelijke stuatie te voorkomen heeft de fiscus jaren geleden de VAR (Verklaring Arbeids Relatie) in het leven geroepen. ZZP-ers konden die verklaring bij de fiscus aanvragen en aan de inhurende ondernemer beschikbaar stellen. Daardoor worden fiscaal ongemakkelijke situaties voorkomen. Maar vanaf 1 april 2016 mag die verklaring dus niet meer gebruikt worden. 

Met het oog op de nieuwe regels na 1 april neemt de belastingdienst zelfs nu al geen nieuwe aanvragen voor een VAR meer in behandeling.

Modelovereenkomst in plaats van VAR

Als de VAR straks is afgeschaft, zullen opdrachtgevers op een andere manier zekerheid willen krijgen over de vraag of er loonheffing moeten worden ingehouden. De belastingdienst gaat daarom modelovereenkomsten publiceren. Als de opdrachtgever en opdrachtnemer zo'n modelovereenkomst van de belastingdienst gebruiken en ook echt volgens de regels van die overeenkomst werken dan hoeft de opdrachtgever in zo'n geval geen loonheffingen te betalen. Blijkt in de praktijk dat de overeenkomst niet wordt gevolgd en sprake is van een dienstbetrekking, dan kan de Belastingdienst alsnog een naheffing opleggen voor de verschuldigde loonheffingen.
De vraag is dus straks wat er in de modelovereenkomst zal staan......

Zo gaat het straks

Bedrijven en opdrachtnemers zijn niet verplicht om met de modelovereenkomsten te werken. Maar om toch zekerheid te hebben, kunnen ze straks gebruikmaken van de verschillende voorbeeldovereenkomsten die de Belastingdienst zal publiceren op haar website.

Riskant

Daar zit wel een zeker risico is. Op dit moment is het nog zo dat de belastingdienst de juiste VAR-verklaring afgeeft. Straks zullen opdrachtnemer en opdrachtgever samen moeten bepalen welke modelovereenkomst ze gaan hanteren. Vergissingen liggen dan op de loer. Met mogelijk negatieve fiscale gevolgen. 
Ook is het denkbaar dat de 'aan te nemen klus' zo specifiek is dat daar bij de fiscus (nog) geen toepasselijke modelovereenkomst voor bestaat. In dergelijke gevallen mogen opdrachtnemer en opdrachtgever een eigen overeenkomst maken en die ter goedkeuring aan de belastingdienst voorleggen. 

Eerste voorbeeldovereenkomsten al beschikbaar

Ook al is de wet nog niet in werking getreden, toch zijn de eerste modelovereenkomsten al beschikbaar op de website van de belastingdienst. Als u als ZZP-er nu al een contract wilt opstellen voor bijvoorbeeld een opdracht die start in april 2016 en er (nog) geen modelovereenkomst beschikbaar is die daarbij aansluit dan is het raadzaam om dan toch maar zelf een nieuwe overeenkomst op te stellen en die zo snel mogelijk voor te leggen aan de belastingdienst.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-01-2016. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.