Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ziek personeel steeds zwaardere kostenpost

Werkgevers hebben steeds meer verantwoordelijkheid gekregen als het om beheersen van ziekteverzuim gaat. Het is dan ook van groot belang verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De materie blijkt in praktijk echter zo ingewikkeld te zijn (geworden) dat veel werkgevers verzuimen maatregelen te nemen.   

Lager verzuim betekent minder kosten, hogere productiviteit betekent meer opbrengst. En minder kosten en meer opbrengst bereikt u nu eenmaal alleen met gezonde en vitale medewerkers.
Ongeacht het aantal medewerkers in uw bedrijf drukken de kosten van verzuim zwaar op de begroting. Het loont dus wel degelijk om maatregelen te treffen. Laat de ingewikkelde wet- en regelgeving rondom arbeidsongeschiktheid u daarbij niet in de weg staan.

Arbeidsongeschiktheid kost geld

Een voorbeeld: een medewerker wordt ziek en blijkt langdurig niet te kunnen werken.

  • u bent verplicht de eerste twee jaar minimaal 70% van zijn loon door te betalen
  • in veel cao’s staat dat u in het eerste ziektejaar zelfs 100% van zijn loon dient door te betalen
  • u betaalt pensioenpremie en vakantiegeld door
  • conform Wet Poortwachter moet u verzuimbegeleiding inzetten voor een snelle terugkeer van uw medewerker
  • met onvoldoende verzuimbegeleiding riskeert u boetes van het UWV
  • u moet voor een vervanger zorgen of productieverlies incasseren
  • na twee jaar verplichte loondoorbetaling bent u maximaal tien jaar (mede) verantwoordelijk voor de WGA-uitkering van de zieke werknemer
  • deze regels gelden zelfs voor (vaste en tijdelijke) medewerkers die niet meer in dienst zijn 

Gedeelde verantwoordelijkheid

Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de vitaliteit en gezondheid van werknemers? Vaak wordt gezegd, dat dit een verantwoordelijkheid van de werknemer zelf is. Toch is dat maar ten dele het geval. Want een medewerker die goed in zijn vel zit, functioneert simpelweg beter. Daar profiteert ook de werkgever van. Zeker bij een zorg- en verzuimwetgeving die voor werkgevers steeds duurder wordt. En bij een samenleving waarin werknemers langer dan hun 65ste door moeten werken. Vitaliteit en gezondheid zijn daarom echt gedeelde verantwoordelijkheden: van werkgever en werknemer samen. 

Voorkomen is voordeliger

Wat kost een zieke werknemer u nu in harde euro’s? Dat is afhankelijk van veel omstandigheden, waarbij bedrijfsgrootte en verzuimpercentage een belangrijke rol spelen. Duidelijk is in ieder geval wel dat verzuim- en schadelastbeheersing nu belangrijker zijn dan ooit. Investeren in goed verzuimmanagement en maatregelen voor het beheersen van de schadelast helpen u de kosten te beperken. Wij adviseren u graag over uw mogelijkheden. Dan kunnen wij u de harde euro’s in uw situatie precies voorrekenen.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-11-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.