Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Profiteert u al van de lage hypotheekrente?

Uit onderzoek blijkt, dat onder de huisbezitters veel eigenaren zijn, die met gemengde gevoelens moeten zien hoe 'anderen' wel een hypotheek hebben met een lage rente. Toch hoeft dat niet altijd nodig te zijn. Want veel hypotheken kunnen ook tussentijds aangepast worden. En dat zelfs boetevrij!
We zetten de mogelijkheden graag even voor u op een rij.

Extra aflossen

Uw bank baseert uw hypotheekrente (mede) op de verhouding tussen het geleende bedrag en de woningwaarde. Hoe gunstiger die verhouding, hoe lager de rente'opslag'. Bij de meeste geldgevers vervalt die opslag zodra de hypotheekschuld lager is geworden dan 75% van de woningwaarde. 
Het doen van extra aflossingen kan dus tot gevolg hebben, dat uw hypotheek zo laag wordt, dat de 'toeslag voor hogere hypotheken' kan vervallen. Hou daarbij wel rekening met het feit, dat er grenzen zijn aan wat u boetevrij mag aflossen.

Tip: Smeer uw extra aflossing desnoods even uit over twee jaren. Bijvoorbeeld 31 december 2015 een bedrag en op 1 januari opnieuw een bedrag. Want de mogelijkheid tot het doen van boetevrije aflossingen geldt per kalenderjaar

WOZ-waarde

Uw WOZ-aanslag laat zien wat de waarde van uw woning op dit moment is. En wanneer daaruit zou blijken, dat uw huidige hypotheek nu ook al lager is dan 75% van de WOZ-waarde, zijn veel banken al bereid de rentetoeslag voor 'hogere hypotheken' direct laten vervallen. U hoeft dan alleen uw WOZ-aanslag maar te laten zien......

Hypotheekgarantie

Voor een bank is een hypotheek met hypotheekgarantie een vrijwel risicoloze belegging. Dergelijke hypotheken kennen dan ook de laagste rente. Het is echter vaak niet bekend, dat u ook tussentijds alsnog hypotheekgarantie kunt aanvragen. Op zich brengt dat wel kosten met zich mee, maar daar staat dan wel een jarenlang rentevoordeel tegenover. Het kan de moeite van het bekijken waard zijn.

Rente middelen

Tussentijds overstappen naar een lagere rente? Ook rentemiddeling is een mogelijkheid.
Stel dat u huidige hypotheek een rente kent van 6%. En laten we aannemen dat dit oude rentecontract nog 4 jaar 'vast' staat. En laten we nu ook eens aannemen dat een nieuw rentecontract van (stel) 15 jaar vast 3% rente zou kosten. Dan kunt u uw bank om het volgende vragen:
4 x 6% = 24% Omdat u een 15-jaars vaste rente wilt komt daar 11 x 3% = 33% bovenop.
Totaal betaalt u dan in 15 jaar tijd (24 + 33 =) 57% rente. In 15 jaar is dat 57 / 15 = 3,8% per jaar. U nieuwe rentecontract zou dus per direct 3,8% kunnen zijn. 
Dat heet 'rente middelen'. Steeds meer banken zijn hiertoe bereid. 

Boete betalen

En dan kunt u natuurlijk ook nog uw huidige rentecontract met uw bank 'afkopen'. Een deel van uw hypotheek mag vrijwel altijd boetevrij worden terugbetaald. Maar voor het restant zal uw bank u een boete in rekening brengen. Al staat daar dan tegenover, dat u dan per direct van de huidige lage rente kunt profiteren. Of dat interessant is om te doen is eigenlijk van meer factoren afhankelijk:

  • Welk renteaanbod zal uw huidige bank u doen
  • Welk renteaanbod kan een andere bank u doen
  • Hoeveel mag u van uw bank boetevrij aflossen
  • Kunt u het boetebedrag uit eigen middelen betalen of moet dat 'meegefinancierd' worden
  • Hoe lang blijft u nog in uw huidige woning zitten (want bij verkoop mag u doorgaans volledig boetevrij aflossen)

En nu?

Of boete betalen een interessante optie is, is dan ook niet zo makkelijk te zeggen. Wat natuurlijk ook geldt voor de andere opties en vooral ook voor de vraag of hypotheekgarantie alsnog aangevraagd kan worden.

Maar laten we eens gaan kijken wat in uw geval wel mogelijk zou zijn. Daar gaan wij u graag bij helpen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-11-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.