Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Arbeidsongeschikt. Wat zijn uw rechten

Arbeidsongeschiktheid heeft voor de werknemer alsook voor de werkgever flinke financiële gevolgen. En toch, zo blijkt uit onderzoek van GfK, is er weinig bekend over de risico’s en de wet- en regelgeving rondom dit thema. Leggen we dit naast het aantal (deels) arbeidsongeschikten, dan zien we dat het hoog tijd is dat we wél weten hoe het zit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek toonde namelijk aan dat in januari dit jaar ruim 800.000 mensen arbeidsongeschikt waren.

Onwetendheid over voorwaarden van uitkeringen

Voor werknemers is de WIA van belang, het vangnet dat de overheid hiervoor heeft gespannen. Een vangnet, maar zeker geen comfortabel vangnet. De helft van de werknemers uit het GFK-onderzoek weet weliswaar dat ze, bij langdurige ziekte (langer dan 2 jaren) rechten kunnen hebben op een WIA-uitkering, maar bij slechts een derde is bekend dat dit alleen geldt bij 35% of meer arbeidsongeschiktheid. En dan nóg zijn de uitkeringen niet om over naar huis te schrijven. 

Werkgevers bevinden zich uiteraard in een andere positie. Maar ook daar is vaak niet voldoende duidelijk welke verantwoordelijkheid daar bestaat richting arbeidsongeschikte werknemers. Waar de werknemer pas rechten kan doen gelden vanaf een arbeidsongeschiktheid van 35% geldt voor de werkgever feitelijk hetzelfde. Want bij een arbeidsongeschiktheid van minder dan 35% blijft de werknemer in beginsel gewoon op de loonlijst staan. Bovendien is hier vaak niet bekend hoe lang die verantwoordelijkheid duurt. De 'wet verbetering poortwachter' speelt hier een belangrijke rol. 

Ken uw rechten én plichten

Weet u als werknemer wat uw WIA-rechten zijn? En wat uw werkgever eventueel geregeld heeft op dit terrein? Wat zeggen de arbeidsvoorwaarden en cao daarover? Kortom, wat zijn de consequenties wanneer u zelf arbeidsongeschikt wordt?

En waar liggen uw verantwoordelijkheden als werkgever? Hoe kunt u uw risico's op dat terrein beperken?

Het terrein is complex.

En té ingewikkeld om de oplossingen in een brochure of nieuwsbericht te verpakken. Maar we gaan er graag met u over in gesprek. Samen brengen we de risico’s in kaart en werken we aan een effectieve oplossing. Neem contact op om direct een afspraak te maken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-09-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.