Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Deflatie. Hoe erg is dat eigenlijk?

Elke maand dat de inflatie verder daalde, werd de vrees voor zijn komst groter: het deflatiespook.
Volgens de een een ramp voor de economie, volgens de ander een zegen voor de consument. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? We zetten het graag even voor u op een rijtje.

Maar eerst even de kernfeiten

Om na te gaan of sprake is van 'inflatie' of 'deflatie' worden steeds over dezelfde periode (bijvoorbeeld 12 maanden) de prijzen van een bepaald pakket producten met elkaar vergeleken. Zijn in die periode die prijzen gemiddeld gestegen dan is sprake van inflatie, zijn de prijzen gedaald, dan spreken we over deflatie.

Binnen Europa houdt met name Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, zich met die vergelijkingen bezig. Volgens Eurostat zijn de prijzen in de eurolanden in december eigenlijk helemaal niet meer gestegen. Sterker nog, ze zijn gedaald. En wel met - 0,2%. Niet veel, maar toch. Daardoor wordt nu aangekeken tegen een 'deflatie'. En het woord alleen al maakt politici en bankiers erg nerveus.

Hoe kon dat gebeuren?

Niemand kon voorzien, dat de olieprijs nu al 7 maanden op een rij zou blijven dalen. Met in haar kielzog ook een dalende gasprijs. Wat dan ook geldt voor de prijs van kleding en onbewerkt voedsel. Daardoor is het kleine beetje inflatie van 0,3% in november omgeslagen in een klein beetje deflatie. Dat blijft nog wel even zo, want een snelle ommekeer in de olieprijs wordt niet verwacht. 

Daar komt dan nog bij dat door de Russische boycot op westerse producten er veel van die producten binnen Europa blijven 'liggen'. Het aanbod van die producten op onze eigen markt wordt dus groter, met als gevolg een dalende prijs.

Hebben wij in Nederland ook deflatie?

Ja en nee. Volgens de cijfers van ons eigen CBS valt het in ons land nog wel mee. Het CBS kwam uit op een inflatie van 0,7%. Stellen we dezelfde vraag aan Eurostat dan wordt ons verteld dat we aankijken tegen een deflatie van 0,1%. Het is maar hoe je vergelijkt.

Is deflatie goed of slecht?

Het is natuurlijk fijn wanneer je door de prijsdalingen met dezelfde euro steeds meer kunt kopen. Vandaar dat soms wordt gesproken over 'een zegen voor de consument'. 
Maar met de verwachting dat goederen goedkoper zullen worden beginnen veel consumenten hun aankopen uit te stellen. Dat zag je bijvoorbeeld ook tijdens de recente crisis met de prijzen van koopwoningen.

Ook al lijkt een deflatie op korte termijn inderdaad voor consumenten heel plezierig, voor een economie is dat minder prettig. Die kan door het uitstelgedrag compleet tot stilstand komen. Wanneer consumenten geen 'producten' meer kopen (uitstelgedrag) zullen bedrijven hun voorraden kleiner maken. Met in het uiterste geval alleen nog maar produceren op bestelling. En dat juist dát negatieve effecten heeft op de arbeidsmarkt zal iedereen duidelijk zijn.

Op korte termijn lijkt een deflatie dus plezierig voor de consument. Maar op langere termijn niet meer. Vandaar ook dat de ECB zo enorm haar best doet om de inflatie aan te wakkeren. 

Pensioen?

Ook voor pensioengerechtigden lijkt een deflatie heel plezierig. Het inkomen ligt vast. En de prijzen dalen.
Ook hier is de waarheid minder mooi dan ze in eerste instantie lijkt. Want in een situatie van deflatie kunnen uiteindelijk ook de pensioenuitkeringen onder druk komen te staan.     
Pensioenfondsen zijn namelijk wettelijk verplicht 105% van alle toekomstige pensioenuitkeringen 'in reserve' te houden. En wanneer de deflatie voor zo lage rendementen zorgt dat die 105%-norm niet (meer) gehaald kan worden, kun je als pensioenfonds maar 1 ding doen om toch aan de normen te voldoen: pensioenen verlagen. 

En nu?

Financiële advisering is zoals altijd maatwerk. Want er bestaan nu eenmaal geen standaard oplossingen-die-altijd-goed-zijn. Wel maatwerkoplossingen.
Op lange termijn kan deflatie dus wel degelijk schadelijk zijn voor uw eigen financiële belang. Dat zal iedereen inmiddels wel duidelijk zijn.
Maar u kunt er zich wel tegen wapenen. Hoe? Daar gaan we graag met u over in gesprek.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-01-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.