Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Inbrekers?

U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar. Misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? Maar u voelt dat het niet klopt.

112

Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Wist u dat de politie 80% van de woninginbraken oplost dankzij oplettendheid van buren.

Hoe herkent u een inbreker?

Simpel gezegd, de inbreker uit de stripverhalen, die met een masker op en een zak op zijn rug, 's nachts door een straat loopt, bestaat niet. Daarom: u weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langs lopen. Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. U kent de plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Het gaat dus om het signaleren van afwijkend gedrag

Wat is verdacht gedrag?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen.

Papiertjes? 

Let (bij uzelf of bij uw buren) op takjes tegen de deur, papiertjes tussen de deur of een foldertje dat dagenlang uit de bus blijft steken. Met dergelijke 'hulpmiddelen' kan een inbreker nagaan of de deur langere tijd niet is geopend. En de bewoners dus afwezig zijn. 

Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt. Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. Twijfel dus niet maar bel de politie. De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig!

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:
• Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
• Postuur (dik of dun)
• Leeftijd (schatting)
• Haarkleur
• Kapsel
• Kleding (kleur en soort)
• Tas of rugzak (kleur en soort)
• Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
• Welk vervoermiddel? (merk, model, kleur en kenteken).

Bel de politie

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. 

U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailicht aan komt. Degene die de 112-melding aanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen.

Spoed bellen?

Voor spoed en melden van verdacht gedrag belt u direct 112
Voor doven en slechthorenden is het nummer 0900-8112

Geen spoed?

Bent u van mening dat de melding niet echt dringend is, dan belt u 0900-8844
Voor doven en slechthorenden 0900-1844

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-12-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.