Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wisselen van zorgverzekering?

Het najaar is voor veel zorgverzekeraars traditioneel reden voor omvangrijke reclamecampagnes. Met wisselend succes trachten ze daarmee de consument te verleiden om 'over te stappen'. Hoe interessant is dat eigenlijk? Of misschien ook, hoe riskant? Waar zitten de verschillen?

Polissoorten

Om steeds maar nóg lagere premies te kunnen bieden hebben heel wat zorgverzekeraars geprobeerd tariefafspraken met zorgverleners te maken. Dat lijkt op 'alleen maar' een afspraak tussen verzekeraar en zorgverlener. Maar dat is het niet. Dergelijke afspraken raken rechtstreeks ook uw positie. En wanneer u dan ook andere keuzes wilt maken kan het verstandig zijn met name daarmee rekening te houden.

We zetten het even voor u op een rij.

Zuivere naturaverzekering

De afspraken tussen zorgverlener en zorgverzekeraar hebben tot gevolg, dat de verzekeraar gaat bepalen van welke zorgverlener u gebruik moet maken. Voor u betekent dat het vervallen van de keuzevrijheid. Want u kunt uitsluitend gebruik maken van de 'gecontracteerde' zorgverleners. 

Dat kán als een sterke beperking uitwerken. Bijvoorbeeld wanneer u verplicht wordt te kiezen voor een zorgverlener die ver bij u uit de buurt zit. Of voor een zorgverlener waar u op het persoonlijk vlak geen vertrouwen in heeft. 
Zou u desondanks kiezen voor een zorgverlener van uw keuze, dan kan dat tot gevolg hebben, dat u van uw behandelkosten maar een deel vergoed krijgt. Het restant blijft voor uw eigen rekening.

Verdere beperking.

Het ziet er naar uit dat naturazorgverzekeraars vanaf 2016 overigens helemaal niets meer hoeven te vergoeden wanneer een verzekerde met een naturazorgpolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. De Tweede Kamer is daarmee al akkoord. 

Natura budgetpolis

Het wordt nog lastiger, wanneer blijkt dat uw zorgverzekeraar slechts met een zeer beperkt aantal zorgverleners afspraken heeft kunnen maken. Sommige budgetverzekeraars hebben van de ruim 100 ziekenhuizen met slechts 20 ziekenhuizen afspraken kunnen maken. Wat de keuzevrijheid wel héél erg sterk beperkt.

Standaard restitutiepolis

Bij de standaard restitutiepolis bepaalt u zelf voor welke zorgverlener gekozen wordt. Vergoeding van de behandelkosten vindt dan plaats op basis van 'marktconforme' tarieven. Het betekent wel een volledige keuzevrijheid. Immers de zorgverzekeraar 'stuurt' u niet naar een bepaalde zorgverlener.
Overigens betekent marktconform wel, dat de behandelaar nog steeds geen vrijbrief heeft onbeperkt te declareren. Het moet wel 'redelijk' blijven. 

Zuivere restitutiepolis

Ook verzekerden met een zuivere restitutiepolis kunnen bij elke zorgverlener terecht. Maar de bepaling dat de tarieven marktconform moeten zijn wordt vervangen door 'niet excessief'. 

Basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering is voor iedere zorgverzekeraar gelijk. Want die wordt door de overheid bepaald. Verzekeraars kunnen daar uitsluitend concurreren op basis van de premie.

Eigen risico

Voor 2015 heeft de overheid bepaald, dat iedere volwassene per jaar € 375,-- eigen risico zal zal moeten dragen. Maar verzekeraars hebben de vrijheid u een hoger eigen risico aan te bieden. Daar staat dan een verdere premiekorting tegenover. 

Aanvullende verzekeringen

De basisverzekering verzekert slechts 'de basis'. Voor veel consumenten is dat niet voldoende. Zorgverzekeraars bieden daarom ook tal van aanvullingen aan. En die verschillen wél per verzekeraar. Bij het kiezen van uw totale zorgverzekering kan het dan ook verstandig zijn na te gaan aan welke aanvullingen u wel en aan welke u geen behoefte heeft.

Hoe kiest u?

Om een verantwoorde keuze te kunnen maken zou u de volgende stappen kunnen zetten:

  1. Bepaal eerst of u de keuze voor een zorgverlener beslist in eigen hand wil houden of niet. En welke beperkingen u op dat terrein accepteert. Dat is een principiële keuze.
  2. Vraag desnoods ook bij de zorgverzekeraars op welke instellingen ze gecontracteerd hebben. Dat voorkomt vervelende verrassingen. 
  3. Bepaal vervolgens welke aanvullingen u van belang vindt. Ook hier zouden uw wensen leidend moeten zijn
  4. Wanneer er meer zorgverzekeraars zijn die aan die wensen tegemoet komen kunt u zich door de premieverschillen laten leiden. 
  5. Om dan tot slot te bepalen of u een extra eigen risico op de basisverzekering acceptabel vindt of niet. 

Of maak het uzelf nog makkelijker: vraag ons even om hulp. Het is immers ons vak?

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-12-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.