Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Bent u ZZP-er, of toch niet?

Een ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) blijkt voor de overheid lang niet altijd echt 'zelfstandig' te zijn. Met als gevolg, dat heel wat ZZP-ers tal van zelfstandigenvoordelen zullen moeten gaan missen. Concreet spreekt de overheid dan over 'schijnzelfstandigheid'. 

Niet echt zelfstandig

Van schijnzelfstandighied kan sprake zijn indien de ZZP-er bijvoorbeeld maar 1 opdrachtgever heeft. Er is dan sprake van een vorm van gezagsverhouding tussen opdrachtgever en ZZP-er, waardoor de ZZP-er eigenlijk niet zo zelfstandig is als hij zou willen. 

Afgelopen week ontstond grote beroering in de wereld van de ZZP-ers. Het Financieel Dagblad berichtte dat het Kabinet van plan was het aantal ZZP-ers terug te dringen. Dat zou moeten gebeuren door een aantal zelfstandigenvoordelen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek af te schaffen. Alhoewel vanuit het Kabinet wordt gemeld, dat men zover nog niet is. Men zou slechts bezig zijn met een onderzoek. 

Niettemin is het een harde boodschap nu veel ZZP-ers uitsluitend kunnen overleven dankzij die kleine belastingvoordelen. 

Onderzoek

Concreet richt het onderzoek van de overheid zich op de schijnzelfstandigheid. Waarbij  met name zou worden gekeken naar de pakketbezorgers, de bouw en de zorg. Met name in de bouw en de zorg zijn de laatste jaren duizenden mensen ontslagen, om daarna tegen slechtere arbeidsvoorwaarden als ZZP-er weer in dienst te worden genomen. 
Arbeidseconoom Ronald Dekker van de Tilburg Universiteit: "Dat heeft niets meer te maken met de status van zelfstandige. Dit is nou schijnzelfstandigheid. Voor de echte zelfstandigen en ZZP-ers zijn al zo veel regels, dat nieuwe afspraken niet eens nodig zijn. Het is voldoende om de oude afspraken te handhaven". En aan die handhaving zou het nogal eens ontbreken. 

De berichten lijken er op te duiden, dat een ZZP-er met maar 1, of in ieder geval te weinig opdrachtgevers, binnen niet al te lange tijd als schijnzelfstandige gezien zal worden, met verlies van fiscale faciliteiten tot gevolg. 
Een reden temeer om als ZZP-er hard te gaan werken aan vergroting van het aantal opdrachtgevers.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-10-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.