Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Jong en oud de klos door pensioenregels

De brancheorganisatie Pensioenfederatie heeft scherpe kritiek op de nieuwe regels die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wil invoeren voor pensioenfondsen.
Volgens de organisatie is het zeer de vraag of de regels daadwerkelijk leiden tot een eerlijke verdeling van de pensioenrisico's over de generaties, terwijl dat juist een van de belangrijkste doelstellingen is van de nieuwe regelgeving.

''Het ziet er naar uit dat het aan jongeren beloofde 'zoet' nooit uitgedeeld zal worden'', schrijft de federatie in dat verband in een nota.


De regels lijken op korte termijn ook negatief uit te pakken voor ouderen. Uit eerste berekeningen van een aantal pensioenfondsen blijkt dat zij door het zogenoemde toekomstbestendig indexeren gemiddeld zo'n 6 procent in koopkracht achteruitgaan. Dat scheelt op jaarbasis al snel enkele honderden euro's. 

Hogere buffers

Het belangrijkste onderdeel in Klijnsma's plannen is de wijziging van de mogelijkheid de pensioenen aan te passen aan de prijsstijgingen (indexering) Een dergelijke verhoging van de pensioenen kost uiteraard geld. Geld dat de pensioenfondsen niet hebben, volgens Klijnsma. Om dat veilig te stellen wil Klijnsma de pensioenfondsen verplichten hogere reserves aan te houden. En pas wanneer de pensioenfondsen zeer ruim in hun geld zitten zouden ze toestemming krijgen poensioenen weer te indexeren.

Het aanleggen van hogere reserves betekent echter, dat reeds ingegane pensioenen niet meer geindexeerd kunnen worden. Iets wat de pensioengerechtigden direct zouden gaan merken. Voor de jongeren die nu nog werken en pensioenpremie betalen heeft het eenzelfde gevolg. Ook hun pensioenen zullen niet stijgen, al is dat iets wat zij pas merken wanneer zij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

De jongeren verwachten dat de pensioenfondsen tegen die tijd zo goed in hun geld zitten, dat de indexatie die in de komende jaren niet wordt uitgegeven  alsnog goedgemaakt kan worden. De zgn. 'inhaalindexatie'. Iets waar de Pensioenfederatie weinig vertrouwen in heeft. Daarvoor zouden de nieuwe regels veel te streng zijn.

In politiek den Haag staat het pensioendossier komende weken op de agenda.

Zelf sparen

Los van de vraag hoe politiek den Haag met deze probleemstelling om zal gaan lijkt het er op, dat het 'pensioen' een steeds minder groot deel van het oude-dags-inkomen zal gaan uitmaken. Anders gezegd, zelf sparen voor een hoger pensioeninkomen kon straks wel eens erg belangrijk worden. 

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-08-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.