Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

U erft. Wat nu?

Een nalatenschap bestaat uit het geheel van bezittingen en schulden, nagelaten door de overledene, de 'erflater'. En de vraag is hoe u daar zo zorgvuldig mogelijk mee om kunt gaan. We zetten het graag even voor u op een rijtje.

Voorzichtig met accepteren

Wanneer het gaat om een nalatenschap van overleden ouders vormt de ouderlijke woning vaak een onderdeel van de nalatenschap. Maar niet iedere woning in Nederland is vrij van hypotheek. Veel woningen staan zelfs (zoals dat heet) 'onder water': de hypotheek is dan hoger dan de waarde van de woning. Wanneer u dan erfgenaam bent van (een deel van) een nalatenschap waar ook een woning in zit, kan het dus zo zijn, dat u meer schuld erft dan vermogen.

Maar ook zonder eigen woning kan het voorkomen dat een nalatenschap meer schulden kent dan bezittingen.  

Tenzij u er zeker van bent dat een erfenis een positief saldo heeft zou u er goed aan kunnen doen de erfenis 'beneficiair te aanvaarden'. Of, zoals dat vroeger heette 'aanvaarding onder voorwaarde van boedelbeschrijving'. U accepteert de erfenis dus pas (of niet) wanneer u weet wat 'er in' zit.
Die beneficaire aanvaarding dient u binnen 3 maanden na het overlijden te melden bij de rechtbank. U bent dan voorlopig nog niet met uw volle vermogen aansprakelijk en hebt dan even de tijd om rustig uit te zoeken of het saldo van uw erfdeel positief is of negatief. Is het saldo negatief dan kunt u de erfenis 'verwerpen'. 

Belangrijk is, dat u in de tussentijd geen enkele handeling mag verrichten die er op lijkt dat u de erfenis al hebt geaccepteerd. Ook het alvast verkopen van een deel van de boedel is dus uit den boze. 

Lopende rentelasten 

Nadat is vastgesteld dat het saldo van bezittingen en schuden positief is, kunt u beginnen met de verkoop van de boedel. Bij 'gewone' inboedelgoederen is dat wat makkelijker dan met een woning. Temeer, daar een eventuele hypotheek al die tijd nog gewoon doorloopt. De betrokken bank zal tot het moment van verkoop ook nog steeds gewoon rente in rekening brengen. Rente die bij de erfgenamen niet aftrekbaar meer is. Immers het is geen 'eigen woning' maar een woning van een overledene. 
Levert het betalen van rente voor de erfgenamen problemen op, dan kan in overleg met de bank vaak wel een tussenoplossing bereikt worden.

Erfbelasting

Afhankelijk van de persoon van wie wordt geërfd en afhankelijk van de omvang van de erfenis, kan erfbelasting verschuldigd zijn. De erfgenamen dienen daar binnen 8 maanden aangifte van te doen. Waarna een aanslag zal volgen. Mocht het zo zijn, dat het verkopen van de woning (als die onderdeel is van de nalatenschap) even tegen zit, dan kan ook het betalen van de verschuldigde erfbelasting soms een probleem vormen. In die gevallen kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen.

Tot slot

Hoe zo zorgvuldig mogelijk omgegaan moet worden met een nalatenschap is, dat blijkt wel uit het bovenstaande, een terrein vol valkuilen. Maar daar helpen wij u graag bij.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-08-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.