Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Pas op met erfenis

Bij een erfenis is voor nabestaanden lang niet altijd duidelijk wat er voor hen in het vat zit. Daarom is het van groot belang dat u zich bij een onbekende erfenis niet gelijk als erfgenaam gedraagt. Want dat kan nare gevolgen hebben. Door de crisis laten namelijk steeds meer mensen bij hun overlijden schulden na.

Voorbeeld
Een oudtante of achterneef komt te overlijden en u blijkt de enige erfgenaam te zijn. Op het eerste gezicht een financiële meevaller. U gaat door de spullen van de overledene in de woning, neemt een paar waardevolle spullen mee om te voorkomen dat ze gestolen worden en brengt het versleten deel van de huisraad naar de stort. Wat er precies in de erfenis zit, daar komt u later wel achter, zo redeneert u.

Gedragen als erfgenaam
Maar dat is precies de redenering die zo vaak vervelend uitpakt. "Wanneer u zich als erfgenaam gedraagt, wordt er van uitgegaan dat u de erfenis hebt aanvaard", zo legt deskundige Amanda Bulthuis uit. "Dat betekent, dat u niet alleen de lusten van de erfenis hebt, maar ook moet instaan voor de schulden van de overledene. U gedraagt zich trouwens al als erfgenaam wanneer u bijvoorbeeld de boedel alvast op Marktplaats te koop zet."

Negatieve erfenis
De oudtante of achterneef zou wel eens meer schulden dan bezittingen kunnen hebben. En wanneer dat zo is, wordt u opgezadeld met een 'negatieve erfenis'. Uit cijfers van Brancheorganisatie Netwerk Notarissen blijkt dat bij steeds meer erfenissen de lasten hoger zijn dan de lusten. Lastig.
Temeer daar het in praktijk direct bij een overlijden niet zo eenvoudig is om direct te weten waar de erfenis uit bestaat. 

Wanneer iemand een huis erft rust er vaak nog een hypotheek op. De erfgenamen moeten de woning dan eerst verkopen. Intussen lopen de hypotheekverplichtingen gewoon door. Nu die na het overlijden vaak onbetaald blijven wordt de hypotheekschuld iedere maand hoger.
Laat de verkoop lang op zich wachten, dan kan zelfs een positieve erfenis uiteindelijk omslaan in een negatieve erfenis.

Beneficiair aanvaarden
De oplossing is, dat u de erfenis 'beneficiair aanvaardt'. U bent dan niet aansprakelijk voor de schulden wanneer deze niet uit de nalatenschap betaald kunnen worden.
Wanneer iemand een erfenis beneficiair wil aanvaarden moet dat bij de rechtbank aangegeven worden. Daarna hebt u drie maanden de tijd om uit te zoeken of u de erfenis wel of niet accepteert.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-05-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.