Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Meer bescherming voor erfgenamen?

Nieuwe wet moet erfgenamen tegen onverwachte schulden beschermen
Erfenissen worden door heel wat erfgenamen, sinds de crisis,  niet meer zonder meer geaccepteerd. Immers vaak is niet goed bekend of de erfenis positief uitvalt of negatief. Vandaar dat het aantal 'beneficiaire aanvaardingen' (accepteren van de nalatenschap onder voorwaarde van nadere informatie over de inhoud ervan) van erfenissen in 2013 weer verder is toegenomen.
Door beneficiair te aanvaarden worden erfgenamen in principe niet aansprakelijk voor schulden uit een erfenis.

Helaas....
Vaak is beneficiaire aanvaarding niet meer mogelijk omdat erfgenamen de erfenis al hebben geaccepteerd. En die acceptatie kan er op veel manieren uit zien. Het is zelfs denkbaar dat de erfgenaam, door een klein onderdeel als 'herinnering' mee te nemen, al duidelijk maakt de erfenis te accepteren. Naar, wanneer daarmee ook allerlei schulden 'zijn geaccepteerd'. 

In 2012 deed Netwerk Notarissen samen met de Radboud Universiteit voorstellen aan de politiek om erfgenamen bij wet beter te beschermen tegen de schulden in erfenissen. Deze voorstellen waren nodig omdat de huidige wet volgens Netwerk Notarissen onvoldoende bescherming biedt. Staatssecretaris Teeven heeft nu een van die voorstellen omgezet in een wetsvoorstel.

Knelpunten
Want er is duidelijk meer bescherming nodig voor erfgenamen, constateerden Netwerk Notarissen en het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit in hun rapport 'Erven zonder financiële zorgen' (oktober 2012).
Het is in Nederland niet verplicht om een erfenis te accepteren. Als er schulden zijn, kan er ook voor 'beneficiaire aanvaarding' worden gekozen. Hierdoor draaien erfgenamen niet op voor de schulden uit de erfenis. Met het wetsvoorstel wordt een van de in het rapport geconstateerde knelpunten rond de beneficiaire aanvaarding opgelost. 'We zien in de praktijk dat erfgenamen minder nauw betrokken zijn bij de overledene dan vroeger. Erfgenamen weten vaak niet alle ins en outs van de financiële situatie van de overledene', zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen.

Onverwachte schulden
Als het wetsvoorstel wet wordt, kunnen erfgenamen voortaan naar de rechter stappen als ze onverwacht worden geconfronteerd met een schuld in de erfenis en die ze al geaccepteerd hebben. De rechter beslist dan of de schuldeiser ook het eigen vermogen van de erfgenaam kan aanspreken of alleen de erfenis. 'In de praktijk doen die onverwachte schulden zich voor als bijvoorbeeld stiefvader overlijdt en de stiefkinderen nog recht hadden op de erfenis van hun eerder overleden moeder.' Maar er zijn natuurlijk meer scenario's denkbaar. 

Erfenis gekregen?
Is onlangs iemand in uw omgeving overleden? Het is belangrijk dat u eerst onderzoekt of er schulden in de erfenis zitten. Wilt u er meer over weten? Wij maken graag tijd voor u. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-02-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.