Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Uw pensioen verandert

Van oudsher was de meest ideale pensioenregeling een regeling waarmee werd bereikt, dat iemand vanaf zijn pensioendatum 70% van zijn laatste inkomen als pensioeninkomen zou krijgen. De zgn. 'eindloonregeling'. Een uitstekende maar wel erg dure regeling.

Vandaar ook, dat de meeste nieuwe pensioenregelingen niet meer uit gaan van 'eindloon', maar van 'gemiddeld loon'. Het feit, dat deze middelloonregeling een beduidend lagere pensioenuitkomst oplevert is voor veel mensen reden geweest extra bij te gaan sparen. Vaak via 'lijfrente'. In die gevallen wordt via een verzekering of via een bankspaarrekening extra gespaard om toch aan voldoende pensioeninkomen te kunnen komen. Plezierige bijkomstigheid daarvan is, dat de bedragen die zo worden bijgespaard vaak aftrekbaar kunnen zijn van de inkomstenbelasting.

Recent heeft de overheid echter bepaald, dat we met z'n allen niet meer met pensioen zouden moeten gaan op onze 65-e verjaardag maar later. Die stelselwijziging levert een groot probleem op voor personen die zelf 'bijsparen'. En met dit nieuwsbericht willen we u hier even over bijpraten.

Uw lijfrentekapitaal
U spaart met uw huidige rekening voor een lijfrentekapitaal. Althans daar gaan we hier even van uit. Uiteindelijk koopt u met het lijfrentekapitaal een oudedagslijfrente aan. Een oudedagslijfrente is een levenslange of een tijdelijke aanvulling op uw AOW en pensioen. Een tijdelijke oudedagslijfrente is een uitkering met een looptijd van minimaal vijf jaar, maar minder dan twintig jaar. U beslist uiterlijk op de einddatum van uw lijfrente opbouwrekening welke lijfrente u koopt, een tijdelijke of een levenslange. De lijfrente moet altijd voldoen aan de in de wet genoemde voorwaarden.

Wat verandert er?
De ingangsdatum van de tijdelijke oudedagslijfrente verandert. Deze ingangsdatum is nu het jaar waarin u 65 jaar wordt. Met ingang van 1 januari 2014 wordt dat het jaar waarin u uw AOW leeftijd bereikt. De vroegst mogelijke ingangsdatum wordt dus later dan nu. Wilt u precies weten wat uw actuele AOW leeftijd is?
Klik dan op deze link.

Er is wel een overgangsregeling. Deze overgangsregeling is alleen voor u van belang als u de tijdelijke oudedagslijfrente toch eerder wilt laten ingaan dan in het jaar waarin u straks uw AOW leeftijd bereikt.

Overgangsregeling
U mag het saldo van 31 december 2013 op uw lijfrente opbouwrekening altijd gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente die start in het jaar waarin u 65 jaar wordt.

Stopt u op 31 december 2013 met storten op uw lijfrente opbouwrekening? Dan mag u behalve het saldo op 31 december 2013 ook de waardeaangroei (zoals rente en dividend) na 31 december 2013 gebruiken voor de tijdelijke oudedagslijfrente die ingaat in het jaar waarin u 65 jaar wordt.

Gaat u na 31 december 2013 door met storten op uw huidige lijfrente opbouwrekening? Dan moet u de waardeaangroei en de stortingen vanaf 2014 gebruiken voor een oudedagslijfrente die ingaat in het jaar waarin u uw AOW leeftijd bereikt. U mag natuurlijk ook het hele saldo gebruiken voor een tijdelijke lijfrente volgens de nieuwe fiscale regels.

Wilt u de waardeaangroei na 31 december 2013 ook kunnen gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente die ingaat in het jaar waarin u 65 jaar wordt en wilt u na 31 december 2013 doorgaan met storten? Open dan een nieuwe lijfrente opbouwrekening en stort na 31 december 2013 alleen nog maar op die nieuwe rekening.

Persoonlijke situatie
Of het voor u belangrijk is om ook de waardeaangroei na 31 december 2013 te kunnen gebruiken voor een tijdelijke oudedagslijfrente die ingaat in het jaar waarin u 65 jaar wordt, kunnen wij niet voor u bepalen. Dit hangt af van verschillende factoren zoals:
• uw persoonlijke wensen en situatie
• de hoogte van uw saldo op 31 december 2013
• uw leeftijd en daarmee de tijd om het saldo door te laten groeien
Neem in uw overweging ook mee dat het openen van een nieuwe opbouwrekening kosten met zich mee kan brengen.

Storten in 2014 of later
Twijfelt u wat u moet doen? Stort dan nog geen bedragen na 31 december 2013 op uw huidige rekening. Een storting op uw huidige rekening na 31 december 2013 bepaalt namelijk uw keuze. Hebt u een automatische incasso lopen? Vraag ons dan schriftelijk die voor u te stoppen.

Kiest u ervoor om ook de waardeaangroei na 31 december 2013 te kunnen gebruiken voor de aankoop van een tijdelijke oudedagslijfrente die mag ingaan in het jaar waarin u 65 jaar wordt? En wilt u na 1 januari 2014 doorgaan met storten? Open dan een nieuwe lijfrente opbouwrekening.

Zorg er dan ook voor dat er na 31 december 2013 geen bedragen meer binnenkomen op uw huidige rekening.

Echt even advies vragen!
Uw pensioen is ingewikkelde materie. Eindloon is nauwelijks nog mogelijk. Daardoor zijn veel pensioenregelingen aangepast. Uw pensioenregeling waarschijnlijk ook. En dat heeft dan weer gevolgen voor de uiteindijke pensioenuitkomst. 
Maar nu zijn ook de fiscale spelregels gewijzigd om daar nog iets extra's voor te kunnen doen.
Maar ook daar gaan we u graag bij helpen.

 

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-12-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.