Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Gedoe over zorgverzekeringen

Aantal 'gevaarlijke' keuzemogelijkheden neemt toe.
Gewoontegetrouw is er in het najaar weer veel aandacht voor het onderwerp 'zorgverzekering'. Dit jaar lijkt daar niet anders in te zijn.
Toch valt op, dat het aantal valkuilen om verkeerde keuzes te maken begint toe te nemen. 
Want de zo belangrijke vrijheid van keuze wordt hier en daar wel erg beperkt.

Ziekenhuiskeuze
Zo heeft bijvoorbeeld Zilveren Kruis voor zijn goedkoopste polis met slechts 29 ziekenhuizen tariefsafspraken gemaakt. Wat niet meer is dan slechts 1/3e is van het landelijke bestand.
Inwoners van Amsterdam kunnen kiezen uit Slotervaart en BovenIJ. Voor inwoners van de provincie Friesland is het nog ernstiger: zij kunnen bij slechts 1 ziekenhuis terecht. 

Binnen de 'Zekur'-polis van Unive zijn de gevolgen zelfs nog triester: landelijk is de keuze beperkt uit slechts 16 ziekenhuizen. 
Wie in Noord Holland woont kan dan slechts kiezen uit 1 ziekenhuis: het OLVG uit Amsterdam.  

Zoeken naar lage premies is goed. Tariefsafspraken maken met zorgleveranciers is prima. Maar de vraag is wel of het klantbelang er altijd mee gediend is.

Verplichte apotheek
De goedkoopste polissen met de minste keuze beperken niet alleen de keuzevrijheid van ziekenhuizen. Want ze kunnen ook bepalen waar de verzekerde zijn gehoorapparaat moet aanschaffen en naar welke apotheek hij moet voor zijn medicijnen.
Zo schrijft Menzis in zijn goedkoopste polis voor, dat de verzekerde alleen naar een 'Mediq'-apotheek mag gaan.
Unive maakt het met zijn 'Zekur-polis' nog bonter, want in principe loopt daar alles via een internetapotheek.

Nog meer sturing
Wie met zo'n goedkope polis toch naar een andere zorgaanbieder gaat loopt de kans zelf fors te moeten bijbetalen. En de vraag is of dat nog acceptabel is.
Volgens de wet hebben verzekerden recht op vrije artsenkeuze. Daar mag geen financiële drempel voor worden opgeworpen. Maar recentelijk hebben diverse rechters percentages als 50 al afgewezen als te veel eigen bijdrage.

Er loopt bovendien een zaak bij de Hoge Raad waarbij getoetst zal worden of een zorgverzekeraar het recht mag krijgen vergoeding helemaal af te wijzen wanneer de zorg wordt verleend door een aanbieder waarmee geen contract werd gesloten. Kennelijk bestaat daar bij verzekeraars behoefte aan. 

Optimale vrijheid
Voor optimale geneeskundige zorg is van groot belang, dat de verzekerde zelf mag bepalen welke leverancier de zorg zal dienen te verlenen. Afstand kan daarbij zeker een rol spelen, maar ook ervaringen met bepaalde artsen (positief en negatief). Ook het feit, dat de werking van meerdere 'goedkope' medicijnen negatief afwijkt van de duurdere varianten zal een rol spelen.

Keuze
De vraag is of de hang naar steeds goedkopere zorgverzekeringen geen uitholling van de zorg veroorzaakt. Want wie ziek is zal zo snel mogelijk beter willen worden. En dan mag een zorgverzekeraar daar geen beperkingen bij aanbrengen. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-11-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.