Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Rechtsbijstandverzekering in de knel

Vrije advocaatkeuze
Door een recente uitspraak van het EU-hof moeten rechtsbijstandverzekeraars mogelijk veel vaker dan nu zaken uitbesteden aan (externe) advocaten. De kosten van rechtsbijstand zullen dan mogelijk fors toenemen. Dit is het gevolg van een procedure die een verzekerde aanspande tegen zijn rechtsbijstandverzekeraar.

De praktijk
Juristen van rechtsbijstandverzekeraars voeren een groot deel van de rechtshulp in Nederland uit. Soms moeten de verzekeraars een advocaat inschakelen. Denk aan procedures waarbij een advocaat wettelijk verplicht is (bijvoorbeeld omdat het belang van de zaak hoger is dan 25.000 euro en de zaak daarom niet aan de kantonrechter kan worden voorgelegd), zeer specialistische zaken of bij een conflict waarin beide partijen bij dezelfde maatschappij verzekerd zijn. In de Nederlandse wet is geregeld in welke gevallen de verzekerde zelf zijn advocaat mag kiezen. Deze wet is gebaseerd op een Europese richtlijn uit 1987.

Europa legt de wet anders uit
Over de uitleg van die wet, en daarmee van de Europese richtlijn, is een geschil ontstaan dat in 2012 bij de Hoge Raad terecht is gekomen. De Hoge Raad heeft vragen gesteld aan het EU-hof over de interpretatie van die richtlijn. De belangrijkste handelt over de vraag wie bepaalt of er een advocaat moet worden ingeschakeld als er een (gerechtelijke of administratieve) procedure wordt gestart. Kijkend naar de polisvoorwaarden, waar zowel de verzekerde als ook de verzekeraar zich aan dient te houden, ligt die keuze bij de rechtsbijstandverzekeraar.

De tegenpartij in het geschil – een verzekerde die de zaak tegen rechtsbijstandverzekeraar DAS heeft aangespannen – vond dat de verzekerde altijd zelf moet kunnen bepalen dat zijn zaak aan een advocaat van zijn keuze moet worden overgedragen zodra er sprake is van een gerechtelijke of administratieve procedure.

Juridische hulp in de knel
Nu het EU-hof vindt dat het de verzekerde is die bepaalt dat een advocaat moet worden ingeschakeld voor het voeren van een gerechtelijke procedure, wordt alom gevreesd, dat als gevolg daarvan goede en betaalbare juridische hulp in de knel komt. Temeer daar veel van die procedures eenvoudig (en goedkoper) door een jurist van de verzekeraar gevoerd kunnen worden.
Door de uitspraak vrezen de rechtsbijstandverzekeraars veel vaker geconfronteerd te zullen worden met zaken waarin het voeren van de procedure uitbesteed zal moeten worden aan externe advocaten. De verwachting is dat de kosten voor verzekeraars hierdoor sterk stijgen. Zeker nu de overheid ook nog fors verder bezuinigt op de gesubsidieerde rechtsbijstand, kan dit tot gevolg hebben dat de toegang tot het recht voor een grote groep Nederlanders sterk wordt verminderd.

En dat kan nooit de bedoeling zijn geweest. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-11-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.