Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Fiscale vrijstelling 'gouden handdruk' vervalt

Wanneer een werknemer ontslagen wordt zijn er heel wat werkgevers, die aan de dan ex-werknemer bij wijze van compensatie een zgn. 'gouden handdruk' beschikbaar stellen. Een bedrag in geld, bedoeld om de inkomensterugval, die ontstaat na ontslag, op te kunnen vangen.

Belastingdruk
Fiscaal gezien vormt een dergelijke eenmalige uitkering simpelweg belastbaar inkomen. En wanneer het inkomen wat hoger is geweest, waar dan nog de eenmalige handdruk bovenop komt, wordt een groot deel van het inkomen (en de handdruk) al snel met het hoogste belastingtarief (52%) belast. 

Om dat te voorkomen bestaat al jaren de mogelijkheid de belastingheffing over de handdruk uit te stellen. Wanneer de werknemer daar gebruik van wil maken dient de handdruk overgemaakt te worden op een afzonderlijke geblokkeerde bankrekening bij een bank, of via een afzonderlijke verzekeringsconstructie van een verzekeraar. In die gevallen zal de gouden handdruk uiteindelijk ooit in de toekomst (vaak de pensioendatum) in termijnen worden uitgekeerd en zo zorgen voor meer pensioeninkomen.

Ook bestaat de mogelijkheid een zgn. 'stamrecht-BV' op te richten. Van daaruit kan de werknemer ook, net als bij de bank- en de verzekerignsoplossing, zorgen voor extra pensioen. Maar het bedrag kan ook van de stamrecht-BV 'geleend' worden om een eigen bedrijf op te starten. Of om de hypotheek tussentijds af te lossen.
Met name de stamrecht-BV-is de laatste jaren dan ook mateloos populair geworden.

Kabinetsbesluit
Het voordeel van de werknemer is gelijktijdig het nadeel van de overheid. Want ook al worden alle uitkeringen vroeg of laat weer belast, nu de overheid met grote begrotingstekorten kampt heeft men besloten vanaf 1 januari 2014 geen nieuwe goudenhanddrukregelingen meer toe te staan.

Wie daarna van zijn werkgever nog een gouden handdruk tegemoet mag zien, zal daar direct met de fiscus over af moeten rekenen. Wat in de meeste gevallen dus 52% belasting zal gaan betekenen.

Middeling
Helemaal rampzalig is dat overigens niet. Want sinds jaar en dag bestaat in Nederland ook de mogelijkheid tot middeling. Daarmee worden de inkomens van de laatste drie jaren opgeteld en vervolgens gedeeld door drie, zodat voor ieder jaar een even hoog inkomen gaat ontstaan. Vaak heeft dat tot gevolg, dat de gouden handdruk dan nog iets minder zwaar wordt belast.

Advies
Het is niet altijd gezegd, dat een gouden handdruk altijd via een geblokkeerde bankrekening, verzekering of BV moet worden opgelost. Daarvoor spelen de persoonlijke omstandigheden een te grote rol. Het is dan ook nog steeds erg adviesgevoelige materie. Zeker nog in 2013.
Maar wanneer u de mogelijkheid hebt, laat ons dan even goed uitrekenen wat voor u de beste oplossing is.
Want ook dat is 'financiële dienstverlening'.
Ons vak.





Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-10-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.