Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Toch nog mogelijkheden voor een spaarhypotheek

Per 1 januari 2013 nam de overheid het besluit de fiscale voordelen van hypotheekvormen met een constante renteaftrek (spaarhypotheek, bankspaarhypotheek, beleggershypotheek e.d.) aan banden te gaan leggen. In praktijk betekende dit, dat nieuwe hypotheken uitsluitend nog via een annuiteitenhypotheek gefinancierd konden worden.
Omdat in Nederland een enorme hoeveelheid woningen gefinancierd zijn middels hypotheken met een constante renteaftrek, heeft de overheid richtlijnen gegeven in welke gevallen dergelijke hypotheekvormen ook na 1 januari 2013 nog gebruikt kunnen worden.
Een ingewikkelde materie die buitengewoon adviesgevoelig is.

Onlangs heeft de staatssecretaris daar extra uitzonderingen aan toegevoegd.

De staatssecretaris heeft het overgangsrecht rond de KEW, SEW en BEW bij het beëindigen van het fiscale partnerschap verduidelijkt. Ook heeft de Belastingdienst verduidelijkt wanneer in 2013 een nieuwe KEW kan worden gesloten, indien de belastingplichtige in 2012 al een KEW had. Waar KEW staat, worden hierna ook SEW en BEW bedoeld. (KEW= Kapitaalverzekering Eigen Woning, SEW= Spaarrekening Eigen Woning, BEW= Beleggerrekening Eigen Woning)

Behoud van rechten bij scheiding
Bij echtscheiding kan de KEW van de ene partner worden gesplitst en voor de helft over gaan naar de andere partner. Voor ieder van hen gaat de helft van de vóór de splitsing betaalde premies en de helft van de vóór de splitsing relevante bandbreedte (hoogste - laagste van de premies) gelden als maatstaf voor de toekomst. Op beide delen blijft het overgangsrecht van toepassing.
Na een echtscheiding kunnen beide (gewezen) partners dus deels doorgaan met het systeem 'spaarhypotheek' of wat daarmee gelijk gesteld kan worden.
 
Voorwaarden voor behoud overgangsrecht bij vervreemding en omzetting 
Om, na de splitsing, het overgangsrecht te behouden mag bij omzetting het gegarandeerde kapitaal of de te betalen premie of inleg bij een product zonder gegarandeerd kapitaal niet worden verhoogd en mag geen verlenging van de looptijd plaatsvinden.
 
Goedkeuringen voor beëindiging van een fiscaal partnerschap 
In het besluit zijn voor de beëindiging van een fiscaal partnerschap de volgende goedkeuringen opgenomen:

  • een overschrijding van de bandbreedte-eis als gevolg van wijziging van de verzekerde persoon heeft geen fiscale gevolgen;
  • na verdeling van een KEW over beide ex-partners hebben handelingen met het deel van de ene ex-partner geen gevolgen voor het deel van de andere ex-partner;
  • een wijziging van de verzekerde persoon leidt niet tot verlies van een vorm van eerbiedigende werking als die wijziging leidt tot een hogere premiebetaling.


Nadere uitleg begrip ‘het in 2012 hebben van een KEW’ 
In de Wet op de Inkomstenbelasting is de zin opgenomen dat iemand die in 2012 een KEW (laten we het even een 'spaarhypotheek' noemen) had, maar die op 31 december 2012 niet meer had, in 2013 toch nog een nieuwe KEW kan sluiten. Hij moet dan wel een eigenwoningschuld hebben. Ook mag deze nieuw af te sluiten KEW niet leiden tot een hoger kapitaal dan dat van de KEW die hij in 2012 had.

Over de uitleg van dit artikel is nu duidelijkheid verschaft. De Kennisgroep Verzekeringsproducten van de Belastingdienst heeft het volgende goedgekeurd. Wanneer iemand op enig moment in 2012 een KEW had, kan hij in 2013 een nieuwe KEW aangaan als hij in dat jaar weer een eigen woning koopt en een eigenwoningschuld aangaat. Dit geldt ook als hij de KEW zou hebben beëindigd (afgekocht).

De Kennisgroep had eerder aangegeven dat dit alleen mogelijk was voor een KEW die bestond op 31 december 2012. Deze interpretatie is echter niet in lijn met de letterlijke wettekst. Daarin staat nergens dat er sprake zou moeten zijn van een op 31 december 2012 bestaande kapitaalverzekering.

We zeiden het al, het is ingewikkelde materie. Maar het geeft wel weer extra mogelijkheden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-09-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.