Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Toch nieuwe hypotheekregels?

Niet één maar twee leningen om één huis te financieren. Op die manier probeert het kabinet starters te verleiden een woning te kopen en de woningmarkt vlot te trekken.

Verschillende instanties noemen de regeling 'geen verbetering', omdat ze haaks lijken te staan op het algemeen consumentenbelang niet te veel schulden te maken.

De huidige regel:

Huizenkopers sluiten, om hun woning te kunnen financieren, een hypotheek die in 30 jaren volledig moet worden afgelost. In dat geval is de rente van de hypotheek volledig aftrekbaar.

Het feit dat de lening sinds 1 januari 2013 juist volledig afgelost moet worden (voorheen hoefde slechts 50% afgelost te worden) zorgt echter voor hogere maandlasten, waardoor met name veel starters aarzelen een huis te kopen. Daardoor komt de zo dringend gewenste doorstroming niet op gang.

De nieuwe regel

Nieuw is de mogelijkheid om bij de bank een extra lening af te sluiten om van daaruit een deel van de maandlasten te betalen. Daardoor wordt het deel dat van de maandlasten 'zelf' betaald moet worden gedurende de beginjaren van de hypotheek lager, waardoor het kopen van een woning makkelijker lijkt te worden.

De rente van die extra lening mag overigens niet hoger zijn dan de rente van de hypotheek. Bovendien mag de extra lening in 30 jaren niet hoger worden dan maximaal 50% van de aankoopsom. Daarnaast is de rente van die extra lening niet aftrekbaar.

Positief aan de maatregel is, dat de maandlasten op korte termijn duidelijk lager kunnen zijn. Immers een deel van de maandlasten wordt zelf ook weer gefinancierd. De maatregel brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee. Enerzijds brengt de extra lening extra (niet aftrekbare) rentelasten met zich mee, die ervoor zorgen, dat de totale maandlast, na verloop van jaren fors hoger zal worden. Anderzijds brengt het met zich mee, dat er na 30 jaren nog steeds een niet afgeloste lening zal bestaan.

Het is op dit moment nog onduidelijk of de banken hierin mee zullen willen gaan.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-02-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.