Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Mist rond pensioenpot

Financieel commentator Peter Verhaar haalde zich pas de woede op de hals van honderden pensioenfondsbestuurders. In het TV-programma 'Pauw en Witteman' zei hij dat de pensioenpot die Nederlanders via hun werkgever hebben opgebouwd, in 10 tot 15 jaar al voor de helft leeg zal zijn.
Een nogal erg boude bewering.
En niet vreemd dus dat daar zoveel commentaar op kwam. Vooral vanuit de hoek van de (pensioen-)verzekeraars.

Zoekplaatje
Maar wie moeten we geloven wanneer deze zelfbenoemde deskundige Verhaar zegt dat de pensioenkassen zullen leegstromen, terwijl de pensioenfondsen zelf het tegendeel beweren? Communicatie is ook hier het toverwoord. En opnieuw blijkt, dat iedere partij de eigen waarheid gekleurd invult. Wat klopt dus wel en vooral ook, wat klopt er niet?

Rentederivaten
Feit is dat de pensioenfondsen sinds enige tijd al weer redelijk 'bij kas zitten'. Maar hoe komt dat? Hoe kunnen de vermogens zijn toegenomen terwijl de beursresultaten nog steeds achterblijven?
Een groot deel van die pensioenrijkdom is vooral te danken aan het feit, dat de pensioenfondsen enige tijd geleden zijn gevlucht in 'rentederivaten'. Dat zijn, simpel gezegd, afspraken tussen een financieel krachtige partij (vaak een bank of een verzekeraar) en het pensioenfonds, waarbij de verzekeraar belooft een uitkering te doen in het geval de rente zou dalen. En vergis u niet, het gaat om grote bedragen. 

Nu de rente de laatste maanden stevig is gedaald kunnen de pensioenfondsen zich in de handen wrijven in de zekerheid dat die rentedirivaten ineens geld waard zijn geworden. Dat geld tellen ze mee bij hun 'eigen vermogen'. En ineens lijkt het vermogen daardoor weer op peil.

Tot het moment dat de rente weer zou stijgen. Dan daalt de waarde van die afspraken weer.
Je zelf rijk rekenen is echt een kunst. De waarheid brengen ook.
Verzekeraars......

Minder pensioen?
Feit is dat het aantal pensioengerechtigden de komende jaren sterk zal toenemen. Daarbij zullen al die ouderen ook langer leven dan vroeger. Om al die pensioenen uit te kunnen blijven keren is heel wat meer pensioenvermogen nodig dan nu aanwezig is. Zeker omdat veel van die oude pensioenregelingen steeds uitgingen van 70% van het laatste salaris. Iets dat al langere tijd niet meer haalbaar is. Daar komt dan nog bij, dat de slechte beleggingsresultaten van de afgelopen jaren de vermogens van veel pensioenfondsen zodanig hebben uitgehold, dat zelfs lagere pensioenen niet meer kunnen worden gegarandeerd.
Vandaar ook dat inmiddels veel pensioenregelingen al over zijn gegaan op het 'korten' op de uitkeringen.

De helft?
Tegenwoordig wordt binnen veel pensioenregelingen het ouderdomspensioen dan ook gebaseerd op het salaris dat 'gemiddeld' tijdens de arbeidzame periode werd verdiend. Geen 70% dus van het laatste salaris, maar 70% van het gemiddelde. En dat zal voor veel werknemers betekenen, dat ze het later met de helft moeten doen.
Of met nog minder.

Hypotheek aflossen?
Wie zich realiseert, dat het leven 'straks' aanzienlijk minder florissant zal zijn dan nu kan maar 1 conclusie trekken: zorg voor zo weinig mogelijk schulden. En zorg voor zoveel mogelijk eigen spaarkapitaal.
Voor de huisbezitters betekent dit dat het erg verstandig kan zijn op de pensioendatum volledig hypotheekvrij te zijn. Want wie geen hypotheek meer heeft, houdt van het pensioeninkomen meer over om prettig te kunnen leven. 
De huurder zou kunnen overwegen om toch maar 'eigenaar' te gaan worden. Want wie blijft huren zal ook straks een aanzienlijk deel van het pensioeninkomen kwijt zijn aan woonlasten. 

En voor allebei kan het erg verstandig zijn om nu alvast eens goed na te gaan hoe 'goed' of hoe 'slecht' het pensioen nu eigenlijk geregeld is. Liefst zo vroeg mogelijk. Want wie 64 is heeft weinig tijd meer om nog iets te regelen.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 13-12-2012. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.