Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kabinetsplannen

De samenwerking tussen VVD en PvdA heeft heel wat effecten op de huidige stand van zaken. Zo wordt de AOW opnieuw 'aangepakt'. Maar ook de ANW rechten worden verder beperkt. We gaan u graag even bijpraten.

AOW-leeftijd
De verhoging van de leeftijd waarop iemand AOW krijgt wordt in dit regeerakkoord nu nog sneller verhoogd, dan eerder afgesproken.

 

  • In 2013, 2014 en 2015 wordt de AOW-leeftijd ieder jaar met 1 maand verhoogd.
  • In 2016, 2017 en 2018 wordt de AOW-leeftijd ieder haar met 3 maanden verhoogd (dat was 2 maanden.)
  • Vanaf 2019 tot en met 2023 gaat de AOW-leeftijd nog sneller omhoog en wel jaarlijks met 4 maanden. (dat was 3)

Voor mensen die binnenkort 'met pensioen' gaan betekent dit nogal wat. Want hun AOW-rechten gaan nog later in dan eerder afgesproken.

In onderstaande tabel vindt u met hoeveel maanden de AOW-leeftijd wordt uitgesteld.

 

Jaar : 2013 :  2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 :
maanden verhoging volgens de huidige wet : 1 2 3 5 7 9 12 15 18
Voorstel VVD/PvdA : 1 2 3 6 9 12 16 20 24

 


De nieuwe cijfers laten zien, dat de AOW-leeftijd in 2018 op 66 komt te liggen en in 2021 (nog maar 3 jaar later) op 67. Of de AOW-leeftijd daarna nog verder wordt verhoogd zal op dat moment afhangen van de vraag hoe oud we tegen die tijd met z'n allen worden, de levensverwachting.

Partner-AOW
Op dit moment geldt nog dat een AOW-er met een (nog niet AOW-gerechtigde) jongere partner in aanmerking kan komen voor een AOW-toeslag, Dat hangt nauw samen met het inkomen van de jongere partner.
Al eerder werd afgesproken dat die 'toeslag' vanaf 1 januari 2015 helemaal zal komen te vervallen. En vanaf dat moment ontvangt iemand alleen nog AOW wanneer de persoon zelf AOW-gerechtigd is. Het kan een stevig tekort veroorzaken voor partners waarvan de een AOW-gerechtigd wordt, en de andere nog niet. En helemaal wanneer de jongere partner bovendien geen eigen inkomen heeft.
Vanaf 1 juli 2014 worden de rechten op het krijgen van een toeslag verder beperkt. Ook voor bestaande AOW-ers. Om vanaf die datum nog voor een AOW-toeslag in aanmerking te komen, mag het inkomen van beide partners samen (exclusief de AOW) niet hoger zijn dan €50.000.
De gedachte is, dat bij dergelijke inkomens de AOW-toeslag niet meer echt nodig is. In die zin worden de lagere inkomens ontzien.

ANW (nabestaandenwet)
Opmerkelijk is, dat ook de uitkeringen volgens de Algemene Nabestaanden Wet worden ingeperkt. Maar alleen voor nieuwe gevallen. In die zin wordt de behoefte aan voorziening meer overgelaten aan de burger, die zich daar zelf eventueel aanvullend voor kan verzekeren bij een particuliere verzekeraar.
Is het nu nog zo, dat een achtergebleven partner tot aan de 18-e verjaardag van het jongste kind in aanmerking kan komen voor een ANW-uitkering (indien er te weinig 'eigen' inkomen is) vanaf 1 julim 2014 zal die uitkering niet langer duren dan 1 jaar. De nabestaande zal in dat jaar actief op zoek moeten gaan naar een baan. Daarbij zal de wezenuitkering wel in takt blijven.

Maatregelen
De plannen zijn uiteraard nog geen 'wet'. Maar het kan verstandig zijn goed na te gaan hoe deze plannen zullen uitpakken in uw eigen situatie. We zullen u er graag bij helpen, want het vereist nogal wat rekenwerk.

  1. Vanaf welke datum zult u straks AOW-gerechtigd zijn? Dat vindt u in bovenstaande tabel.
  2. Komt u dan in aanmerking voor een AOW-toeslag? Daar speelt het inkomen van de partner een rol.
  3. Mocht u geen AOW-toeslag krijgen, kunt u dat financiële nadeel dan overbruggen? Daar speelt het eigen vermogen een rol. Zoals spaargeld. Maar ook de pensioenrechten spelen mee. Net als de vraag welke woonlasten dan nog over blijven.
  4. Hoe groot is het financële gevolg wanneer in een gezin een van de partners komt te overlijden? Ook daar kan belangrijk zijn te kijken naar spaargeld. En eventueel naar de hypotheek. Minstens even belangrijk is na te gaan welke nabestaandenrechten te claimen zijn uit een bestaande pensioenregeling.

De kabinetsplannen liegen er niet om.
Ze zullen een stevige impact hebben. Want ze verplaatsen een relatief groot deel van de financiële zorg, van de schouders van de overheid naar die van de burger.
Voor de meeste burgers zal gelden, dat er vaak nog voldoende (leef-)tijd is, om zelf maatregelen te nemen om problemen in de toekomst te voorkomen.
Voor de ouderen is die ruimte er vaak niet meer.
Maar jong of oud, het kan erg verstandig zijn nu alvast goed door te laten rekenen wat de effecten zijn. Want alleen dat bepaalt of u zich straks zorgen moet maken, of niet.





Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-11-2012. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.