Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Nog steeds weinig pensioenkennis

Een op de vijf Nederlandse werknemers heeft geen enkel idee of er pensioen wordt opgebouwd. Ook inzicht in de hoogte van het oudedagsinkomen lijkt vaak te ontbreken. Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybedrijf Towers Watson. 
Feitelijk blijft de pensioenkennis bij Nederlanders ver achter bij de rest van de wereld. En dat betekent dat grote delen van de Nederlandse werknemers op hun pensioendatum voor onprettige verrassingen zullen komen te staan.

Nederlanders zijn volgens de onderzoekers wel realistischer over hun pensioenleeftijd. Bijna zestig procent denkt later met pensioen te gaan dan ze gepland hebben. Het Europees gemiddelde ligt net boven de veertig procent.

De onderzoekers denken dat Nederlanders minder kennis over hun pensioen hebben omdat er een collectief pensioen is. 'Dan zal het wel goed geregeld zijn' zo is vaak de gedachte.

"In landen met individuele pensioenstelsels is de pensioenkennis beduidend hoger", aldus een woordvoerder. "Het collectieve stelsel van pensioenfondsen draagt blijkbaar niet bij aan de kennis over pensioen." 

Hang naar zekerheid
Het merendeel van de werknemers vindt zekerheid over het pensioen steeds belangrijker. Ze zijn bereid om concessies te doen in ruil voor pensioenzekerheid. Bijna de helft vindt een zeker pensioen belangrijker dan carrièrekansen.

Inzicht
Gevraagd zijn de meesten toch wel erg benieuwd naar de hoogte van hun oudedagsinkomen. Het inzicht geven daarin is toch echt werk voor specialisten. Temeer daar zoveel factoren een rol spelen.
Nederlanders krijgen ieder hun eigen AOW-pensioen. Zijn de leeftijden van de partners verschillend, dan krijgt de ene partner zijn of haar AOW ook later dan de andere partner: het AOW-gat, dat op kan lopen tot tienduizenden euro's.
Daarnaast speelt een rol welke woonlasten er (nog) zijn op de pensioendatum, hoeveel premievrije pensioenen er zijn en wat die feitelijk voorstellen. Verder kan de vermogenspositie van belang zijn.
Voor ondernemers speelt dan ook nog eens de theoretische verkoopwaarde van de onderneming mee en de manier waarop de fiscus daar op de pensioendatum mee om zal gaan.

Advies
Al met al geen eenvoudige materie. Maar wie inzicht in zijn of haar pensioeninkomen wil en zekerheid wil over de vraag of er 'voldoende' zal zijn of 'te weinig' kan beginnen met het maken van een afspraak. Wij maken er graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-07-2012. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.