Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kabinetsplannen en uw hypotheek

De Tweede Kamer is 26 april akkoord gegaan met de voorstellen van het Kabinet om de overheidsfinanciëen weer op orde te krijgen. Het zou te ver voeren om hier diep op in te gaan. Maar het is wel interessant om te zien hoe het Kabinet nu de hypotheekaftrek wil 'aanpakken'.

30 jaar
Helemaal in de lijn van de verwachting heeft het Kabinet nu besloten de hypotheekrenteaftrek jaarlijks te verlagen met een bedrag alsof de hypotheek op basis van een annuïteit zou worden afgelost. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. 

Annuïteit
De meeste Nederlanders zullen vergeten zijn wat een annuïteit ook al weer was.
Het was in de jaren 60 en 70 de meest gebruikte hypotheekvorm. Totdat de spaarhypotheek zijn intrede deed. Want met die laatste vorm werd nog beduidend meer belastingvoordeel 'binnengehaald', wat precies de reden is dat het Kabinet nu weer terug wil naar de tijden van de annuïteit.

Eigenlijk is een annuïteit een slimme manier van hypotheek aflossen. Want de lasten blijven gedurende de eerste 23 jaren erg beperkt. (met de spaarhypotheek was dat zelfs nog beperkter, maar dat voordeel zal dus vervallen)

Hoe werkt de annuïteit:
Net als bij de overige hypotheekvormen betaalt u ook met de annuïteit gewoon rente over het geleende bedrag. En net als bij de (bank-)spaarhypotheek komt daar gewoon een klein stukje echte aflossing bovenop. Die optelsom van rente plus aflossing blijft gedurende de hele looptijd gelijk. Tenzij het rentepercentage wijzigt. Wie dus kiest voor een 30 jaar vaste rente (dat kan nog steeds) weet dus 100% zeker hoe de lasten er uit gaan zien. Wat dat betreft is er geen verschil tussen de annuiteit en de (bank-)spaarhypotheek: de bruto lasten blijven 30 jaar lang gelijk.

Het verschil zit in de fiscale aftrek.
Bij een (bank-)spaarhypotheek wordt het bedrag van uw 'aflossing' op een aparte spaarrekening gezet. Daarmee lost u pas na 30 jaren in één keer de volledige hypotheek af. Tussentijds lost u dus niet af. Daardoor blijft u 30 jaar lang dezelfde rente betalen en blijft dus ook 30 jaar lang de fiscale aftrek in takt.

Bij de annuïteit wordt het bedrag van de aflossing wel direct in mindering gebracht op de openstaande schuld. Daardoor daalt ook het bedrag dat aan rente verschuldigd is, met als gevolg dat ook het belastingvoordeel langzaam daalt. 



 

 

In schema gezet ziet dit er uit zoals hiernaast. En wie bang is dat dit op termijn een erg dure hypotheek gaat worden moet zich realiseren dat de netto maandlast (dus de rente, plus de aflossing, min het belastingvoordee)l door de renteaftrek, na 30 jaren hooguit met 40% zal zijn gestegen. Dat ligt bij de gemiddelde huishuur wel iets anders.

Op zich dus een hypotheekvorm waar erg goed mee geleefd kan worden. En zeker een die het kopen van een eigen woning aantrekkelijk houdt.


Alleen voor nieuwe gevallen.
Het Kabinet heeft overigens aangekondigd dat deze 'annuïteitsgewijze aflossingsberekening' alleen voor nieuwe gevallen gaat gelden. En dat geeft dan weer een comfortabel gevoel aan de huidige eigen-woning-bezitters.

Het blijft natuurlijk wel zaak goed op te letten wat u gaat doen met verhuizen. Of met het aanpassen of verhogen van uw hypotheek. Maar daar hebt u ons voor.

 

 

 

 

 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-04-2012. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.