Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Meer aandacht nodig voor pensioen

Veel consumenten hebben nog een te rooskleurig beeld van hun komende pensioen. Volgens de AFM zal dat bij veel consumenten straks tot grote teleurstellingen gaan leiden.

Tekorten pensioenfondsen
Bij veel pensioenfondsen blijken de reserves niet meer toereikend te zijn om de geplande uitkeringen te kunnen doen.
Enerzijds komt dat doordat de pensioenfondsen hun reserves moeten waarderen op het rentepercentage zoals dat in de markt gebruikelijk is. En bij de huidige rentestand zijn dat buitengewoon lage percentages.
Anderzijds speelt ook een rol, dat de gemiddelde Nederlander steeds ouder wordt, waardoor de pensioenfondsen langer zullen moeten uitkeren dan ooit gepland.
Tot slot zijn de resultaten van de beleggingen, mede door de financiële crisis, dermate slecht dat de reserves onvoldoende groeien.

Gevolgen voor ingegane pensioenen
Een van de gevolgen is al geweest, dat sommige pensioenfondsen de al ingegane pensioenen niet meer met de loonindex of inflatie laten meestijgen.  Andere pensioenfondsen spreken zelfs openlijk al over het verlagen van de uitkeringen.
Wie op dit moment al ‘met pensioen’ is zal dan ook geconfronteerd kunnen worden met een afnemende koopkracht. En repareren van tekorten is daar eigenlijk alleen nog maar mogelijk door eigen vermogen aan te spreken.

Inventariseren
Wie nog niet met pensioen is, doet er goed aan alle gegevens eens op een rij te zetten, om zo na te gaan op welke manier het pensioeninkomen zich waarschijnlijk zal gaan ontwikkelen. Het zal met zekerheid heel wat teleurstelling kunnen voorkomen.
Daarbij kunnen de volgende zaken een rol gaan spelen:

  1. Hoe hoog is het huidige netto inkomen
  2. Hoeveel wordt daarvan ‘gespaard’
  3. Welke lasten spelen op dit moment een rol die ‘straks’ vervallen. Denk aan hypotheeklasten, levensverzekeringen die straks geen premie meer kosten, kinderen die ‘uit huis’ gaan e.d.
  4. Wanneer wordt de AOW uitgekeerd. Daarbij speelt ook een eventueel leeftijdsverschil tussen beide partners een rol.
  5. Wanneer wordt het ‘pensioen’ uitgekeerd
  6. Hoe hoog zal het pensioeninkomen zijn
  7. Komen er wellicht ook nog lijfrente-uitkeringen vrij
  8. Welk privé vermogen zal eventueel op de pensioendatum beschikbaar zijn. 

Opheffen van tekorten
Al met al zal dit voor velen een relatief ingewikkelde materie kunnen vormen, waar wij u graag bij zullen helpen.
En zou uw (of ons) rekenwerk aangeven dat er tekorten zijn, dan blijft de vraag over op welke manier die tekorten aangevuld moeten worden. Het aantal mogelijkheden op dat terrein is zo divers, dat dit niet op een standaard manier kan worden opgelost. Waar de een baat zal hebben bij versneld aflossen van een hypotheek, zal een ander het eerder zoeken bij het afsluiten van lijfrentes. Nummer drie zal kiezen voor versneld sparen en nummer vier voor ‘bijstorten’ in de pensioenpot.

Hoe dan ook raden wij u met klem aan niet te lang te wachten met inventariseren. Want wie vlak voor zijn of haar pensioendatum zit, heeft weinig ruimte meer om zaken te repareren.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 12-03-2012. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.