Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Samenleeftest bespreekt taboes rondom samenwonen

Stellen die gaan samenwonen gaan er vaak van uit dat ze voor altijd samen blijven. De realiteit leert, dat dit echter niet altijd lukt. Cijfers van het CBS geven aan dat 1/3e van alle stellen hun relatie vroeg of laat weer beëindigt. Toch maakt de helft van die stellen geen afspraken over bijvoorbeeld financiën. Vanaf een roze wolk is het ook niet echt prettig na te denken over de gevolgen van een breuk. Er blijkt zelfs een soort taboe op te rusten.

Financiële nasleep
Toch blijkt een enorm grote groep (van met name) vrouwen een buitengewoon nare financiële nasleep te ervaren van de gevolgen van de scheiding.  Erger nog: volgens cijfers van het CBS leven zo’n 20000 vrouwen daarvan inmiddels zelfs onder de armoedegrens. En dat in Nederland.
Alle reden dus om vooraf goed na te denken over de vraag welke afspraken vooraf goed vastgelegd zouden moeten worden: wat zijn de rechten voor de achterblijvende partner bij een scheiding? Of na overlijden van een van beiden? Wie betaalt de kosten van de inwonende kinderen uit een eerdere relatie?

Notaris
Op dit moment telt Nederland al ongeveer 836.000 ongehuwd samenwonende paren. In de praktijk blijkt dat de Nederlandse vrouw gemiddeld 5,9 exen heeft en de Nederlandse man 5,5. Alle reden dus om vooraf even nauwkeurig na te gaan wat nog geregeld zou moeten worden. Voor het geval dat…..
Over het algemeen is dat uiteraard het terrein van de notaris. Alhoewel ook wij natuurlijk graag even met u nagaan welke stappen gezet zouden moeten worden om elkaar over en weer voldoende zekerheid te geven.

Online test
Binnen de notariswereld is daar nu een praktische online test voor ontwikkeld: de samenleeftest . U vindt deze op www.samenleeftest.nl  Met behulp van deze samenleeftest , die op 30 november 2011 is gelanceerd, kunnen stellen nu heel bewust nadenken over die taboes en financiële risico’s tijdig in kaart brengen. Alimentatie, pensioen, belasting, huis, inboedel en gemeenschappelijke bezittingen, het zijn allemaal terreinen die bekeken moeten worden om elkaar voldoende zekerheid te geven, mocht het misgaan in de relatie.

Forse inkomensdalingen
Hoogleraar Leon Verstappen is verheugd dat er nu een site is die koppels ook wijst op de risico’s van samenwonen. “Met name ongehuwd samenwonende vrouwen met kinderen komen daardoor in de problemen”, aldus de hoogleraar die samen met de Vrije Universiteit Amsterdam voor het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek deed naar samenwonenden. “Tijdens de relatie zijn ze minder gaan werken om de zorgtaken op zich te nemen. Maar omdat ze geen afspraken hebben gemaakt, krijgen ze na de scheiding geen alimentatie van de partner om dat inkomensverlies te compenseren. Gemiddeld daalt de koopkracht van deze vrouwen na de scheiding met 14 procent. En voor 20.000 vrouwen is die daling zo groot dat ze inmiddels onder de armoedegrens leven.”

Geen sociaal vangnet
“Zorgelijk”, vindt ook Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. “De financiële en emotionele gevolgen van een breuk bij samenwonen kunnen groot zijn. Nog groter dan bij trouwen omdat er geen wettelijke voorzieningen zijn. Dat geldt niet alleen voor vrouwen met kinderen. Juridische gevechten over wie er bijvoorbeeld in het huis mag blijven wonen, zijn ook aan de orde van de dag. Net als juridische problemen bij overlijden van de partner. Juist daarom willen we met deze test en de bijbehorende tips mensen bewust maken van het feit dat ‘samen wonen’ pas echt ‘samenwonen’ wordt als je alles goed geregeld hebt.”

Commentaar
Als onafhankelijk adviseurs bevelen wij deze online test graag bij u aan. U kunt de test gebruiken wanneer u wilt, want ze is 24 uur per dag beschikbaar.
En mocht de test toch aanleiding zijn voor nadere vragen, dan zullen wij ze graag voor u beantwoorden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-12-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.