Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Pensioenen bijna zeker omlaag

Tientallen Nederlandse pensioenfondsen zullen in 2013 vrijwel zeker moeten overgaan tot het verlagen van de pensioenen en pensioenaanspraken. Het zogenaamde 'afstempelen'. Door de teruglopende beurskoersen hebben ze inmiddels zulke grote dekkingstekorten, dat ze hun reserves niet meer op tijd op het vereiste niveau kunnen krijgen. Zelfs niet wanneer de economie, en daarmee de beurzen, weer zouden aantrekken.
Dat zegt Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, de koepel van alle Nederlandse pensioenfondsen,

"De vraag is niet óf er in 2013 moet worden afgestempeld, maar hoeveel pensioenfondsen daartoe moeten overgaan. Als het meevalt zullen het er enkele tientallen worden, maar wanneer het tegenvalt kan het zomaar een maatregel zijn die honderden pensioenfondsen moeten nemen om weer aan de vereisten te kunnen voldoen"

Premies verhogen
Een oplossing die regelmatig wordt gesuggereerd, is het verhogen van de pensioenpremies. Een maatregel die echter op korte termijn nauwelijks zoden aan de dijk zet. Minister Kamp van Sociale Zaken gaf dan ook aan een voorkeur te hebben voor andere maatregelen. Hij is bereid de pensioenfondsen tot 2013 de tijd te geven met alternatieven te komen.
"Ik verwacht dat veel pensioenfondsen zullen kiezen voor een lagere pensioenopbouw of een versnelde invoering van een hogere pensioenleeftijd", zo zei hij.

Grenzen
De maatregelen hebben alles te maken met het feit, dat de meeste pensioenfondsen een groot
deel van hun reserves in aandelen hebben belegd. Door de tegenvallende beursresultaten dalen de koersen, waardoor het eigen vermogen van de pensioenfondsen wordt uitgehold. Met als gevolg dat, in theorie, de pensioenfondsen op langere termijn niet meer aan hun verplichtingen zouden kunnen voldoen. Dit eigen vermogen moet volgens DNB minimaal op 105% staan van alle toekomstige verplichtingen. Een grens waar vrijwel alle pensioenfondsen op dit moment onder zitten.

Commentaar
Het inkomen van de pensioenfondsen bestaat vooral uit de ontvangen premies en de opbrengsten van de beleggingen. Samen zorgen ze ervoor, dat er constant voldoende middelen aanwezig zijn om de toegezegde pensioenen uit te kunnen (blijven) keren. Wanneer dat inkomen daalt komen de pensioenrechten onder druk te staan. Op grond daarvan heeft DNB de maatregel ingesteld dat pensioenfondsen constant minimaal 105% vermogen dienen te hebben.
Begrijpelijk, dat de pensioenfondsen dus naar oplossingen zoeken om weer aan die norm te voldoen. Maar de vraag is of de huidige pensioencrisis wel zo onverwacht is gekomen. Want wie stevig belegt in Griekse aandelen, alleen maar omdat daar een hoge rente wordt geboden, had toch dienen te weten, dat 'lucratieve aanbiedingen' altijd hogere risico's met zich meebrengen.

Advies?
Veel Nederlanders maken zich tegenwoordig ernstige zorgen over hun financiële toekomst. Toch is het goed te beseffen dat die toekomst uit meer bestaat dan alleen de hoogte van het pensioen. Afwezigheid van schulden, lagere hypotheeklasten en een eigen vermogen spelen net zo hard een rol. Uw pensioen kan dus ook op een andere manier 'gepland' worden.
Wanneer u wilt dat wij daar eens samen met u naar kijken, maken wij daar graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-10-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.