Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Veel bromfietsers onverzekerd

Vanaf de zestiende verjaardag mag iemand bestuurder zijn van een bromfiets. Voorheen kon dat zonder een rijbewijs. Tegenwoordig is hier een zogenaamd bromfietscertificaat voor nodig.
Vanaf de leeftijd van 15 jaren en 6 maanden kan er al een theoriecertificaat gehaald worden. Daarna kan dan vanaf de zestiende verjaardag iemand opgaan voor het praktijkexamen.
Wie over een autorijbewijs beschikt is overigens vrijgesteld van dit examen, omdat het autorijbewijs automatisch de bevoegdheid oplevert een bromfiets te besturen.

Geen certificaat
Toch leert de praktijk dat een relatief grote groep jongeren de bromfiets bestuurt zonder over een geldig certificaat te beschikken. Wat zijn dan de gevolgen wanneer die bromfietser betrokken raakt bij een schuldschade?

RDW
Wanneer de bromfietser voor zijn bromfiets wel een verzekering had afgesloten, is de betrokken verzekeraar verplicht de benadeelde schadeloos te stellen. Dat vloeit voort uit het feit, dat de verzekeraar het kenteken van de bromfiets bij het RDW als ‘verzekerd’ heeft aangemeld.

Verhaalsrecht
De benadeelde komt er dus wel mee weg.
Hoe anders ligt dit voor de bromfietser!
Indien de bromfietser niet over een geldig bromfietscertificaat beschikt geeft zijn verzekering formeel geen enkele dekking. Met als gevolg dat de door de verzekeraar uitgekeerde schade volledig op de bromfietser zal worden verhaald. Is de bromfietser minderjarig dan zullen zijn of haar ouders kunnen worden aangesproken.  Geen prettig vooruitzicht.

Waarborgfonds.
Mocht voor de bromfiets geen verzekering zijn afgesloten, dan zal het RDW geen verzekeringmaatschappij kunnen noemen die de schade zal gaan vergoeden. In die gevallen zal het (uitsluitend in Nederland werkende) Waarborgfonds de benadeelde schadeloos kunnen stellen. Hoe dat werkt leggen wij u graag uit wanneer u bij een dergelijke schade betrokken raakt.
Ook het Waarborgfonds zal de uitgekeerde schade echter gaan verhalen op de veroorzaker.

Wilt u (of een van uw kinderen) dan ook als bromfietser aan het verkeer deelnemen, wees er dan zeker van dat er een geldig bromfietscertificaat is. Plus een geldige verzekering.
 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-09-2011. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.