Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Profiteer in 2010 nog van voordelen!

Er zijn in 2010 verschillende voordelen waarvan nog geprofiteerd kan worden. Hoog tijd om vóór het einde van het jaar de (belasting)voordelen nog te regelen. Want: wie gaat er nu niet graag goed en voordelig geregeld het nieuwe jaar in?

Tip 1: Belastingvrij schenken
Ieder jaar kunt u aan uw kinderen belastingvrij schenken. In 2010 is dit bedrag € 5.000. Eenmalig kan aan een kind, dat tussen de 18 en 35 jaar oud is, een verhoogd bedrag vrij van schenkbelasting worden geschonken. Dit bedrag is in 2010 € 24.000. Dit kan oplopen tot € 50.000 als het geld wordt gebruikt voor de betaling van een heel dure studie, de aankoop of verbouwing van een huis en aflossing van de hypotheekschuld. Het kan ook voordelig zijn geld aan uw kind te lenen voor zijn eigen woning. Er zijn namelijk mogelijkheden voor het kind de rente op deze lening als hypotheekrente af te trekken. De schenking moet in een notariële akte worden vastgelegd.

Tip 2: Profiteren van belastingvrijstelling met dichte portemonnee
Als u een geldbedrag wilt schenken maar niet daadwerkelijk het bedrag wilt betalen, dan kunt u een zogenaamde ‘papieren schenking’ doen. Het geschonken bedrag wordt in de portemonnee gehouden, maar er kan wel gebruik worden gemaakt van de vrijstellingen voor de schenkbelasting. De Belastingdienst stelt aan deze schenking meerdere eisen, waaronder het vastleggen ervan in een notariële akte en het jaarlijks betalen van een rente van 6% over het geschonken bedrag.

Tip 3: Vergeet uw kleinkinderen niet
Ook aan uw kleinkinderen kunt u ieder jaar belastingvrij schenken. In 2010 is dit een bedrag van
€ 2.000. Een kleinkind kan €19.000 belastingvrij van grootouders erven door een zogenaamd legaat op te nemen in het testament. Het kleinkind krijgt dan bij overlijden van oma of opa een geldbedrag zonder dat daarover erfbelasting hoeft te worden betaald.

Tip 4: Fiscaal voordeel bij steunen goed doel
Wanneer u regelmatig schenkt aan een goed doel, kunt u vaak beter kiezen voor een lijfrenteschenking. Voor zo’n schenking geldt namelijk geen aftrekdrempel in de inkomstenbelasting als via een notariële akte wordt vastgelegd dat minimaal vijf jaar lang, een vast bedrag aan het goede doel wordt geschonken. Goede doelen nemen vaak de kosten voor deze notariële akte voor hun rekening. Voor het goede doel is het namelijk voordeliger giften via een lijfrenteschenking te krijgen: zij zijn dan voor langere tijd verzekerd van een zekere geldstroom.
Als u uw hart ook ná overlijden wilt laten spreken, kunt u in een testament een goed doel opnemen. Goede doelen betalen geen belasting over de erfenis als zij als 'goed doel' door de Belastingdienst zijn erkend.

Tip 5: Samenwoners let op! Laat de vrijstelling niet lopen...
Voor verschillende belastingwetten is het belangrijk een notarieel samenlevingscontract te hebben. Bij het erven van de partner met wie men korter dan vijf jaar samenwoont, kan men zonder samenlevingscontract niet in aanmerking komen voor de grote belastingvrijstelling van € 600.000. Voor het fiscaal partnerschap in de inkomstenbelasting is het hebben van een samenlevingscontract ook van belang.

Samenwoners die bij het overlijden van hun vriend of vriendin niet geconfronteerd willen worden met een fikse aanslag voor de erfbelasting zorgen er dus voor dat zij een notarieel samenlevingscontract hebben. Er zijn nog andere redenen om een samenlevingscontract te maken.
Hebt u al een samenlevingscontract? Deze moet aan bepaalde eisen voldoen. Uw notaris kan voor u controleren of het samenlevingscontract voldoet.

Tip 6: Geld geleend aan uw kinderen?
Vanaf 1 januari 2010 gaat de wet ervan uit dat een kind 6%-rente over de direct opeisbare lening aan zijn ouder(s) betaalt. Gebeurt dit niet, dan moet het kind schenkbelasting betalen. Het is verstandig om het leningscontract even te laten controleren. Soms kan met een eenvoudige aanpassing van het contract schenkbelasting worden voorkomen.

Tip 7: Huis nog niet verkocht?
Staat uw huis al even te koop en hebt u al een nieuw huis? Denk dan eens aan het verhuren van uw te koop staande huis. Door een recente wijziging in de wet worden de fiscale nadelen van het tijdelijk verhuren namelijk weggenomen. Het vereist wel een juridisch waterdichte overeenkomst.

Tip 8: Wacht niet met nieuwe bv
Vaak wordt geadviseerd te wachten met het oprichten van een nieuwe bv omdat de wet op 1 januari 2011 zou wijzigen. Het is echter nog niet zover: voorlopig blijft de wet ongewijzigd. Dus als u toch over wil naar de bv-situatie, wacht niet en vraag even advies.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-12-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.