Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Onrust over pensioenen

Pensioen. Bijna dagelijks ziet u in de krant en op televisie dit onderwerp voorbijkomen. De berichten zijn over het algemeen zorgelijk van toon. In deze digitale nieuwskrant proberen wij een aantal zaken kort uit te leggen. Met de bedoeling om aan te geven waar de 'knelpunten' zitten.

Onder pensioen verstaan we de inkomsten die u ontvangt nadat u met het verrichten van betaalde arbeid bent gestopt. Bij de meeste Nederlanders bestaat dat pensioeninkomen uit drie delen: AOW, werknemerspensioen en 'overig inkomen'. 


De AOW
  
In beginsel ontvangt iedereen die lang genoeg in Nederland heeft gewoond vanaf zijn 65e jaar een AOW-uitkering. Dat bedrag is voor iedereen gelijk. Op dit moment ontvangen 2,9 miljoen personen een dergelijke AOW-uitkering. Op jaarbasis bedragen alle AOW-uitkeringen samen circa 30 miljard euro. Dat is uiteraard een enorm bedrag, dat (als onderdeel van de inkomstenbelasting) moet worden opgebracht door de mensen die nu werken. 

Het probleem is dat er steeds meer ouderen komen en dat mensen ook nog eens steeds ouder worden. Het gevolg is, dat de AOW voor steeds meer mensen gedurende steeds meer jaren uitgekeerd moet worden. Aangezien al die AOW dus opgebracht moet worden door de groep werkenden, en die groep steeds kleiner wordt leidt dit voor de werkenden tot een onaanvaardbare stijging van lasten.

Dan zijn er eigenlijk maar twee oplossingen.
De eerste oplossing is dat de AOW-uitkering wordt verlaagd. Maar dat is eigenlijk geen oplossing. Want de AOW-uitkering is al een minimum. Wordt dat verder verlaagd dan kunnen mensen die alleen een AOW-uitkering hebben daarvan niet leven en zakken zij onder het bestaansminimum. Een tweede oplossing is om de AOW op een latere leeftijd te laten ingaan. Bijvoorbeeld op 66 of 67 jarige leeftijd. Over die oplossing wordt thans in de politiek veel gesproken.


Werknemerspensioen
Bijna alle werknemers bouwen (naast AOW-rechten) ook pensioenrechten op via hun werkgever. Werkgever en werknemer betalen maandelijks een premie aan een pensioenfonds of verzekeraar. Deze instellingen beleggen vervolgens deze premies. De doelstelling is dat zij over deze premies rendement behalen. Premies en rendement worden gebruikt om de werknemer na pensionering hieruit maandelijks een bedrag te betalen als aanvulling op de AOW. Hier spaart de werknemer dus voor zijn eigen pensioen.
Op dit moment hebben de pensioenfondsen bij elkaar circa 650 miljard aan spaargeld. Een groot deel van dit geld is door het pensioenfonds voor langere tijd belegd.

Het probleem, dat mensen steeds langer leven, waardoor uitkeringen gedurende steeds meer jaren moeten plaatsvinden, doet zich niet alleen bij de AOW voor, maar ook bij de pensioenfondsen. De nu aanwezige reserves schieten dan een beetje te kort.
Daarnaast leveren de beleggingen voor de pensioenfondsen minder rendement op dan waarmee in het verleden rekening is gehouden. Veel fondsen moeten daardoor bezuinigen.

Ook de pensioenfondsen zoeken naar maatregelen.
Een mogelijkheid is om ingegane pensioenen niet meer mee te laten groeien met de prijsstijgingen. Dit betekent echter wel, dat iemand van zijn pensioen jaarlijks steeds minder kan kopen.
Komt het fonds dan nog steeds tekort dan is het zelfs mogelijk dat het fonds de pensioenuitkeringen gaat verlagen. Dan krijgen deelnemers dus een lager pensioen dan waarop zij gerekend hadden. 
 
Overig inkomen
U kunt ook zelf geld op zij leggen voor de periode dat u geen betaalde arbeid meer verricht. Dat kan via een verzekering, een gewone spaarrekening, of speciale 'lijfrentespaarrekening'. De verschillen zitten in de manier waarop de fiscus daar mee om gaat. Hoe dat zit leggen wij u graag uit op een tijdstip dat het u schikt. Maar belangrijk is, dat u daarmee zelf spaart voor extra 'oude-dags-inkomen'.

Hoeveel pensioeninkomen krijg ik straks?
In de maand waarin u 65 jaar wordt, krijgt u voor het eerst AOW. Dat gaat niet vanzelf: u moet de uitkering aanvragen. Meestal krijgen 64-jarigen een half jaar voordat ze 65 worden een aanvraagformulier in de bus. Gebeurt dat niet, dan kunt u het formulier zelf ophalen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), of telefonisch of via de website aanvragen. Wie de AOW te laat aanvraagt, is het misgelopen geld niet kwijt. Tot maximaal 1 jaar wordt het niet geclaimde geld met terugwerkende kracht uitgekeerd.

Als u alleen woont, is die AOW € 982,59 per maand. Dat is zonder het vakantiegeld (bruto € 56,93 per maand) want dit ontvangt u eenmaal per jaar, in mei.

Echtparen krijgen, als beide partners ouder zijn dan 65, samen € 1367,76 per maand. Met eveneens in mei het vakantiegeld: bruto € 81.32 per maand. 
Heeft een AOW’er een partner jonger dan 65 jaar, dan kan de AOW-voor-alleenstaanden worden aangevuld. Die aanvulling wordt overigens wel gekort, indien de partner eigen inkomen heeft.
Wordt voor die jongere partner geen AOW-aanvulling verstrekt (er wordt dan dus teveel verdiend) dan resteert voor de AOW-er een uitkering van € 735,75 per maand aan AOW (plus bruto € 40,66 vakantiegeld per maand).
Vanaf 2015 vervalt de partnertoeslag voor ‘nieuwe’ AOW’ers. 

Bovenop de AOW komt dan het werknemerspensioen plus eventueel de opbrengst van uw spaarrekeningen of -verzekeringen.

Inzicht in pensioen
Weinig mensen hebben een goed inzicht in eigen pensioen, want pensioen is best complex.
Op zich is dat niet zo erg, want ook daar zijn specialisten voor. Pensioenen is ons vak. En wij zijn graag bereid voor u een aantal zaken op een rij te zetten zodat u een goed beeld krijgt hoe uw eigen pensioensituatie eruit ziet. 


Meer weten?
Mocht u hiervoor belangstelling hebben klik dan in deze website op de button 'contact' om het ons te laten weten. Wij nemen dan snel contact met u op. U mag ons natuurlijk ook gewoon “ouderwets” bellen. Wij zijn u graag van dienst. 

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-11-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.