Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Banksparen

Banksparen, u hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat kunt u er allemaal mee? Steeds meer, luidt het antwoord. In 2008 is banksparen geïntroduceerd als nieuwe mogelijkheid om fiscaal aantrekkelijk te sparen voor een extra aflossing op uw hypotheek of een aanvulling op uw inkomen wanneer u stopt met werken. Dit kan door een bedrag te sparen of te beleggen op een speciale, geblokkeerde rekening. Op een vaste einddatum kan het bedrag dat u gespaard hebt dan worden gebruikt om uw hypotheek af te lossen of als aanvulling op uw pensioen.

Sinds 1 januari van dit jaar kunt u, naast het sparen voor extra aflossing van uw hypotheek of extra inkomen voor uw ‘oude dag’, ook gebruik maken van banksparen voor de kosten van uw uitvaart en inleggen van uw 'gouden handdruk'. Moet u hiervoor naar uw bank, zoals de naam doet vermoeden? Nee hoor, ook het 'banksparen' is gewoon onderdeel van ons vak en wij zullen u dan ook graag helpen uit te zoeken wat voor u de meest gunstige vorm kan zijn. En.... waar die gevonden kan worden. Maar laten we u in deze nieuwskrant eerst eens iets meer over banksparen vertellen.

Banksparen en uw hypotheek
Banksparen kunt u gebruiken voor de aflossing van uw hypotheek. Door middel van periodieke stortingen op een speciale, geblokkeerde spaarrekening bouwt u vermogen op, waarmee u, aan het einde van de spaarperiode, uw hypotheek ineens kunt aflossen. Wilt u uw spaarsaldo laten groeien met rente, dan gaat het om een Spaarrekening Eigen Woning. Wilt u uw spaarslado laten groeioen via beleggingen, dan is sprake van een Beleggingsrekening Eigen Woning.  En het mooie is, het bedrag dat u op deze spaarrekening opbouwt is onder voorwaarden vrijgesteld van de 'vermogensrendementsheffing'.

Of deze methode van 'banksparen' in uw geval interessant is, hangt van veel factoren af. Maar het kan de moeite waard zijn ons dat uit te laten zoeken. 

Banksparen en uw pensioen
Wilt u extra inkomen opbouwen zodat u, wanneer u met pensioen gaat, maandelijks iets meer te besteden heeft? Of weet u nu al dat u straks een pensioentekort heeft? Dan kunt u banksparen gebruiken om op een fiscaal vriendelijke manier dit extraatje op te bouwen. Belangrijk daarbij is wel, dat u moet kunnen aantonen een 'pensioentekort' te hebben. U hebt een pensioentekort wanneer het pensioen dat u opbouwt, samen met de AOW, minder is dan 70% van uw laatst verdiende inkomen. Maar bij die fiscale berekening zullen wij u graag even helpen. 

Voor het sparen voor uw oude dag kon u altijd al gebruik maken van een lijfrenteverzekering, een speciale vorm van 'levensverzekering'. Maar met 'banksparen' is daar een aantrekkelijke mogelijkheid bijgekomen. Aantrekkelijk, omdat het banksparen plaats vindt via een speciale geblokkeerde bankrekening, waardoor er doorgaans geen kosten voor een verzekering gemaakt hoeven te worden.

Bovenstaande mogelijkheden van banksparen bestaan nu sinds enige jaren. Maar sinds dit jaar zijn er echter twee belangrijke extra mogelijkheden bijgekomen.

Banksparen en uw gouden handdruk
In de eerste plaats is dit fiscaal vriendelijke sparen uitgebreid met de mogelijkheid om uw gouden handdruk of ontslagvergoeding te kunnen beleggen. Dit wordt ook wel stamrechtsparen genoemd. Ook hier: geen vermogensrendementheffing tijdens de opbouw.

Banksparen en uw uitvaart
De tweede nieuwe mogelijkheid is dat u vanaf dit jaar met banksparen ook kunt sparen voor de kosten van uw uitvaart. Dit wordt ook wel ‘uitvaartsparen’ genoemd. Het is een alternatief voor de bekende uitvaartverzekeringen die u kent. Ook in dit geval spaart u op een geblokkeerde rekening en is het saldo op deze rekening natuurlijk belastingvrij.

Verzekeren of banksparen?
Lijkt banksparen u interessant, maar vraagt u zich af of u het opbouwen van extra vermogen

misschien toch via een verzekering moet doen? Of hebt u andere vragen? Een antwoord hierop kunnen we u hier helaas niet geven. Het is teveel afhankelijk van een grote hoeveelheid factoren, waaronder uw individuele omstandigheden, wensen en eisen. Maar wij zullen u graag helpen de voors en tegens op een rij te krijgen.
Belt u dan even voor een afspraak?

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-03-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.