Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

April 2010: de blauwe envelop

Nog even en de blauwe envelop valt weer op de mat en Nederland gaat aan de slag met de belastingaangifte. De één besteedt het volledig uit aan zijn financieel adviseur, de ander kruipt achter de computer en een derde bestelt formulieren.

Hoe u het ook doet, elk jaar wordt u geconfronteerd met nieuwe regelingen en mogelijk ook veranderende persoonlijke omstandigheden. Daarom brengen wij u graag even op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen in de regelgeving van 2010. Dit jaar is de regelgeving rondom de aftrekpost ziektekosten nogal omvergegooid. Maar eerst staan we stil bij de toeslagen. Want zou het niet mooi meegenomen zijn als u er achter komt dat u recht heeft op één van de vier typen toeslagen?

Komt u in aanmerking voor toeslagen?

Bij de belastingdienst kunt u toeslagen aanvragen. Zij is daar namelijk verantwoordelijk voor. Een toeslag is een inkomensafhankelijke tegemoetkoming in kosten. Ofwel een aanvulling op uw inkomen.
Huurtoeslag is misschien wel de bekendste vorm van toeslag, maar daarnaast is er ook zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Voor dat laatste hoeft u zelf niets aan te vragen, de belastingdienst regelt dit automatisch. De belastingdienst heeft er een speciale website voor in het leven geroepen. Wanneer u hier klikt komt er er rechtstreeks op terecht.

Maximaal fiscaal voordeel behalen
In Nederland betalen we een hoger percentage aan belasting naarmate we meer verdienen. Het kan dus van belang zijn de grootste aftrekposten te laten 'drukken' op het hoogste inkomen. Want bij het hoogste inkomen wordt het meeste belastingvoordeel gehaald. Daarvoor is het 'fiscaal partnerschap' bedoeld. Want fiscale partners kunnen, binnen zekere grenzen, schuiven met vermogen en aftrekposten, zodat u inderdaad belastingvoordeel behaalt. En wie welke aftrekposten op zou moeten voeren is dan een kwestie van goed rekenen. Maar nogmaals, dat schuiven kan alleen bij 'fiscale partners'.

Wanneer u gehuwd bent, of u heeft een 'geregistreerd partnerschap', dan bent u automatisch fiscale
partners. Woont u samen, dan kunt u dit 'fiscaal partnerschap' afzonderlijk aanvragen. De partner die het meeste belasting betaalt, krijgt dan ook de hoogste belastingteruggave van een aftrekpost.

Aftrek ziektekosten
De regeling 'aftrek ziektekosten of andere buitengewone uitgaven' wordt vervangen door de nieuwe regeling 'aftrek specifieke zorgkosten'. Hierin zijn alleen de zogeheten ‘specifieke zorgkosten’ aftrekbaar. De voorwaarde is dat ze samenhangen met ziekte of invaliditeit. Deze specifieke zorgkosten zijn:

  • Genees- en heelkundige hulp (ooglaserbehandelingen uitgezonderd);
  • Vervoer;
  • Medicijnen verstrekt op voorschrift van een arts;
  • Overige hulpmiddelen (visuele hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen uitgezonderd);
  • Extra gezinshulp;
  • Dieetkosten;
  • Extra kleding en beddengoed;
  • Reiskosten ziekenbezoek (€ 0,19 per kilometer);
  • Aanpassingen aan een woning;
  • Verhoging specifieke zorgkosten: U mag het bedrag van de kosten voor specifieke zorgkosten verhogen met 113% als uw drempelinkomen niet hoger is dan € 32.127.
    Alleen de kosten voor genees- en heelkundige hulp en de reiskosten voor ziekenbezoek tellen niet mee voor deze verhoging;
  • Specifieke zorgkosten (bijv. tandartskosten) die pas na een overlijden door de erfgenamen zijn voldaan, kunnen door de erfgenamen als postume specifieke zorgkosten bij hun eigen specifieke zorgkosten worden gevoegd.
  • Aandachtspunt bij al deze punten is dat u de kosten alleen mag aftrekken in het jaar dat u de kosten heeft betaald.

Ingewikkeld? Helaas, ja. Leuker kunnen ook wij het niet maken.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-01-2010. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.