Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Nieuwe spelregels erf- en schenkingsbelasting

Nieuwe spelregels successiewet

Of een erfenis nu groot of klein is, de meeste mensen vinden het erg onrechtvaardig er belasting over te moeten betalen. Bij de totstandkoming van het vererfde bezit zijn immers alle denkbare belastingen al dubbel en dwars betaald. En dan zou het nu nog een keer moeten. Bovendien zijn de percentages niet misselijk!
Het argument van de belastinginspecteur is, dat het bij een erfenis gaat om kapitaal waarvoor degene die erft eigenlijk niets heeft gedaan. Daar zit op zich wel wat in, maar toch!

Het is dan ook maar goed, dat op 1 januari 2010 een nieuwe Wet op de Erf- en Schenkbelasting in werking treedt. Althans, dat is de verwachting. We zetten de belangrijkste feiten graag even voor u op een rij.

Schijven, tarieven en vrijstellingen
Werd voorheen nog gewerkt met 3 tariefgroepen en 7 schijven, vanaf 1 januari 2010 zullen nog maar 2 tariefgroepen bestaan met ieder 2 schijven. Daarnaast zijn de percentages zelf ook wat sympathieker geworden. Zo wordt straks, voor partners en kinderen, over de eerste eur.118.000 nog maar 10% belasting geheven en over het meerdere 20%.

Niet alleen de tarievenstructuur wijzigt, ook de vrijstellingen veranderen.
Zo wordt de vrijstelling die echtgenoten onderling hebben met bijna 70.000 euro opgetrokken naar eur.600.000. Het bedrag dat ouders belastingvrij aan hun kinderen mogen schenken wordt verhoogd van eur.4.556 naar eur.5.000.

Niet gehuwde partners
De nieuwe Wet Erf- en Schenkbelasting heeft bovendien grote gevolgen voor ongehuwd samenwonenden. De belangrijkste wijziging is, dat zij, om voor de vrijstellingen en lagere tarieven in aanmerking te kunnen komen, ofwel alsnog zullen moeten trouwen, ofwel een geregistreerd partnerschap moeten aangaan, ofwel een notarieel samenlevingscontract moeten afsluiten. En dat niet alleen, samenwonenden moeten ook aan minimale samenwoontermijnen voldoen. Het goed opmaken van een testament met samenlevingscontract gaat straks dus extra nauw luisteren.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-12-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.