Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Verbouwen?

Sinds het ontstaan van de kredietcrisis worden aanzienlijk minder woningen verkocht. Toch zoeken nog steeds veel mensen naar een verandering van woongenot. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat het aantal verbouwingen sterk is toegenomen.
Prinsjesdag heeft daar zelfs positief nieuws voor meegebracht. Want vanaf 15 september is namelijk het BTW-tarief voor schilder- en stukadoorswerkzaamheden verlaagd van 19% naar 6%. Per 1 juli 2009 was dit al geregeld voor isolatiewerkzaamheden. 

Voor wie een verbouwing overweegt hebben wij hieronder even wat tips op een rij gezet. 

Eerst even de financiering.  Wat zijn de mogelijkheden:

  • Spaargeld
    Natuurlijk kunt u uw spaargeld aanwenden voor de financiering van een verbouwing. Uw 'kosten van financiering' worden dan bepaald door de rente die u van uw opgenomen spaargeld mist.
  • Financieren.
    Zou u uw verbouwing gaan financieren met geleend geld, dat mag u onder voorwaarden de rente van die lening aftrekken van uw belastbare inkomen. Dat levert een belastingbesparing op.

En de vraag is dan wat voordeliger is: spaargeld gebruiken of financieren met geleend geld. Wij gaan graag voor u berekenen wat het beste zou kunnen zijn. 
Zou u de verbouwing financieren met geleend geld, welke mogelijkheden zijn er dan:

  • Bestaande hypotheek verhogen
    Dit gaat het makkelijkste als u bij het afsluiten van uw hypotheek een zogenaamde hogere inschrijving heeft geregeld. Of dat mogelijk is zullen wij graag voor u even nagaan. 
    Het voordeel hiervan is dat u niet opnieuw notariskosten hoeft te maken. En u financiert de verbouwing tegen het hypotheekrentetarief.
  • Tweede hypotheek afsluiten
    Heeft u geen hogere inschrijving? Dan is het sluiten van een tweede hypotheek een mogelijkheid. Een tweede lening op dezelfde woning. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek zijn echter wél afsluitkosten, notariskosten en taxatiekosten gemoeid. Vaak zal ook de rente iets hoger zijn.
  • Consumptieve lening 
    De rente daarvan is nog weer iets hoger. Maar daar staat tegenover, dat u geen notariskosten hebt, geen afsluitprovisie en geen taxatiekosten. Een interessante mogelijkheid wanneer u een heel kleine verbouwing overweegt. Welke mogelijkheid de voorkeur verdient is ook hier weer een kwestie van rekenen. Dat doen we graag voor u.  

Hypotheekgarantie 
Misschien heeft u op dit moment een hypotheek waarop Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van toepassing is. Dan kunt u de Hypotheekgarantie soms uitbreiden zodat ook de verbouwing onder NHG gefinancierd kan worden. Dat kan rente schelen.
Is NHG nog niet voor u van toepassing? Dan kan de verbouwing er soms voor zorgen, dat u deze alsnog kunt aanvragen. Goed om over na te denken, want deze NHG maakt dan zowel de rente van de verbouwing lager als ook de rente van uw eerste hypotheek! 
 
Schade tijdens verbouw  
U gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan voorkomen dat een verbouwing anders verloopt dan u had gehoopt. Het afsluiten van de juiste verzekeringen is daarom belangrijk. Hieronder vertellen wij u hier graag meer over.

  • Rechtsbijstandsverzekering
    U zult niet de eerste zijn, die in conflict raakt met uw aannemer. Dat kan vervelende juridische gevolgen hebben. Verzeker u daarom van juridische bijstand met een rechtsbijstandsverzekering. Let erop dat u dit ruim voor de verbouwing doet, want de meeste rechtsbijstandverzekeringen bieden geen dekking in de eerste paar maanden van de looptijd.
  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Wanneer u uw verbouwing in eigen beheer uitvoert, bestaat altijd de kans dat u daardoor aan anderen schade toebrengt. Zie er op toe, dat u beschikt over een Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren (AVP) 
  • Opstalverzekering
    Schade aan uw woning tijdens verbouw is meestal beperkt verzekerd. Goed om vooraf te weten waar de beperkingen liggen! We gaan dat graag even voor u na. Maar minstens even belangrijk is, dat een verbouwing doorgaans een waardestijging van de woning tot gevolg heeft. Het betekent, dat de opstalverzekering aangepast zal moeten worden.
  • CAR-verzekering
    Met een CAR-verzekering (Construction All Risks) dekt u zich (deels) in tegen bouwfouten.
    Het is gebruikelijk dat een aannemer een CAR-verzekering afsluit. Bespreek dit met uw aannemer, want wanneer deze een doorlopende CAR-verzekering heeft, staat dit vaak niet in de offerte. U kunt ook altijd zelf een CAR-verzekering afsluiten.

Verbouwen kan een stevige verhoging beteken van uw woongenot. Maar laten wij er wel voor zorgen, dat u dat zorgeloos kunt doen. Wij gaan er graag met u over in gesprek.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 05-10-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.