Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Kleinere autoschades

Duiveneieren 
Heeft u dat nieuws nog meegekregen onlangs? Een hagelbui in Noord-Frankrijk met hagelstenen als duiveneieren zo groot. Gelooft u ons: daar helpt geen paraplu tegen! Op het nieuws was goed te zien welk een enorme schade deze hagelstenen kunnen veroorzaken: kapotte dakgoten, gaten in daken, putten en butsen in auto’s en gebroken autoruiten.

Het is wat: sta je elke week je bolide te poetsen en onderhoud je de lak keurig elke maand met Commandant, doet zo’n hagelbui in een keer al je poetswerk teniet. Dit risico lopen we nu eenmaal allemaal met onze auto. Het staat in de open lucht geparkeerd, we nemen ermee deel aan het verkeer, mensen lopen erlangs. Een krasje, deukje of sterretje zit dan echt in een klein hoekje.

Een sterretje in uw voorruit 
Pets. Een steentje tegen de voorruit. Door veelvuldig gebruik van het asfalt, maar bijvoorbeeld ook door vorst, slijt de bovenste teerlaag van het asfalt. Daardoor brokkelen soms de steentjes uit het asfalt. Als zo’n steentje tijdens het autorijden wordt opgeworpen door de draaiende beweging van de wielen van een voorligger kan dat zorgen voor een sterretje in de voorruit of een andere beschadiging van de auto. Dit wordt steenslag genoemd.

Ruitreparatiebedrijven laten ons, onder andere via reclame, zien dat het repareren van een sterretje belangrijk is. Natuurlijk omdat het het zicht kan belemmeren, of in ieder geval op een irritante wijze in het gezichtsveld aanwezig is. Maar ook omdat een sterretje kan uitgroeien tot een barst, en de ruit dan geheel moet worden vervangen.

Ruitschade kan verzekerd zijn.
Wie naast de WA-verzekering, een beperkte of uitgebreide cascodekking (all risks) heeft afgesloten heeft recht op vergoeding van ruitschade. Op een cascoverzekering vergoeden vrijwel alle verzekeraars een ruitreparatie volledig. Indien een reparatie niet meer mogelijk is, en de ruit moet worden vervangen, halveren veel verzekeraars het eigen risico, dat doorgaans voor ruitschade € 150 bedraagt. Enige voorwaarde die door verzekeraars vaak wordt gesteld is dat u de schade laat repareren door een specialist met wie de betreffende verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Wie dat bij uw autoverzekering is kunt u zien op uw groene kaart.
Maar pas op! Sommige verzekeraars laten ruitreparatie van invloed zijn op uw no-claimkorting! Vraag daarom altijd, voordat u opdracht geeft tot reparatie, even bij ons welke gevolgen dit heeft voor uw korting.

En hoe zit dat met dan met lakschade?
Op veel all-risks verzekeringen is schade door schrammen, krassen en lakschaden wel verzekerd, maar er geldt dan wel vaak een eigen risico plus no-claimverlies, waardoor het meestal niet zinvol is om de schade te claimen! Ook dan, neem eerst even met ons contact op om de gevolgen door te spreken.

Nog even over die hagelschade 
Uit hetgeen hiervoor is beschreven kunt u opmaken dat lakschade door steenslag niet altijd zal worden vergoed dan wel kan worden geclaimd. Anders is dat met hagelschade die, zoals u in het eerste artikel heeft kunnen lezen, een aanzienlijke lakschade kan veroorzaken.

Dergelijke schade wordt vanaf WA-extra door de meeste autoverzekeraars gewoon vergoed. Vanzelfsprekend zal men willen controleren of er op de plek waar uw auto zich bevond, ook daadwerkelijk sprake was van een (zware) hagelbui. Het verdient dus aanbeveling plaats en tijdstip van schade nauwkeurig aan te geven.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-06-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.