Home

Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 045-5740878
  • info@vdlaarwonen.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Woonlastenbescherming

Baan op de tocht? Hoe moet dat met uw hypotheek? 
Momenteel horen wij om ons heen verschillende positieve geluiden (‘de crisis is bijna afgelopen!’). Maar tegelijk zien we ook de sporen die de crisis in individuele gevallen kan achterlaten.

Vrijwel iedereen die wij spreken kent wel iemand die zijn of haar baan is kwijtgeraakt. Of waarvan het allerminst zeker is dat het bedrijf waar men werkt goed door de crisis heen gaat komen. Voor wie zich in zo’n situatie bevindt wordt ineens veel onzeker. Over één van die onzekerheden, namelijk of men de hypotheek kan blijven betalen, gaat deze nieuwsbrief.

Woonlastenbeschermer 
Werkloosheid of arbeidsongeschiktheid kan leiden tot een aanzienlijke teruggang in inkomen. Zozeer zelfs dat het moeilijk kan worden om de maandelijkse hypotheeklasten te dragen. Er bestaat een mogelijkheid om dit risico te verzekeren, namelijk met een woonlastenbeschermer.

Een woonlastenbeschermer is een verzekering die de woningbezitter verzekert op het moment dat hij arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Er zijn veel verschillende soorten woonlastenbeschermers verkrijgbaar van verschillende aanbieders. Elke woonlastenbeschermer kent zijn eigen voorwaarden. Als een eigen woningbezitter werkloos of arbeidsongeschikt wordt zal de verzekering een periodieke uitkering (vaak maandelijks) genereren ter grootte van maximaal de hypotheeklasten van de eigen woning. Een woonlastenbeschermer kan middels premiebetaling gesloten worden of aan de hand van een koopsom (eenmalige vooruitbetaling van premie) Voor sommige woonlastenbeschermers geldt dat ze ook op huurders van toepassing zijn.

Veel verschillen per aanbieder maken goede voorlichting noodzakelijk 
Voor wie overweegt om een woonlastenbeschermer te nemen is een aantal aandachtspunten van belang:

  • De uitkeringsduur van woonlastenbeschermers kan beperkt zijn; het is dus belangrijk dat u zich hierover goed laat informeren.
  • Niet alle woonlastenbeschermers hanteren hetzelfde criterium voor arbeidsongeschiktheid. Dit is belangrijk voor als zich daadwerkelijk arbeidsongeschiktheid voordoet, en de woonlastenbeschermer moet gaan uitkeren.
  • Sommige woonlastenbeschermers stellen dat er alleen uitgekeerd wordt bij een medisch objectief vast te stellen ziekte (bijvoorbeeld niet bij een burn out). Ook hier is het dus goed niet op het eerste de beste aanbod in te gaan maar u eerst hierover goed te laten voorlichten.
  • Bij werkloosheid wordt er bij bepaalde woonlastenbeschermers uitgegaan van een bewijslast. De verzekeringnemer moet dan kunnen aantonen dat hij op geen enkele manier verwachtte werkloos te worden op het moment dat de verzekering aangegaan werd.

Nuttig of overbodig? 
Het nut van een woonlastenbeschermer varieert van persoon tot persoon. Voor sommige klanten zal het niet haalbaar zijn om bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid de lasten van de woning te blijven voldoen uit ander inkomen of vermogen. In die situaties kan de woonlastenbeschermer zeker uitkomst bieden.

Er moet altijd de afweging worden gemaakt tussen het risico aan de ene kant, en de premie of koopsom die moet worden betaald aan de andere kant. Het kan handig zijn om een en ander eens goed op een rijtje te zetten, en met elkaar te vergelijken. Wij kunnen u daarbij helpen!

De premie is aftrekbaar
De premie voor een woonlastenbeschermer kan in mindering worden gebracht op het belastbaar inkomen in Box 1. Maar let op: als de premie in mindering wordt gebracht op het belastbaar inkomen, dan zullen ook de uitkeringen belast zijn. Als de premie niet wordt verrekend met het belastbaar inkomen, dan zullen ook de uitkeringen vrij van belastingheffing plaatsvinden.
 
 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-05-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.